Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnar eller vindkraft

Att bevara orörd natur, skydda örnarna och riksintresset med väderradarstationen är skälen till att Samhällsbyggnadsutskottet säger nej till nya vindbruksområden. Politikerna vill också ha bort ett gammalt område som redan är utpekat som riksintresse för vindbruk

Just nu diskuteras vindkraft och vindbruk överallt eftersom energimyndigheten håller på att ta fram nya områden som anges som riksintresse för vindbruk. Politikerna i samhällsbyggnadsutskottet går helt på kommunarkitektens förslag, nej till de nya områdena och det gamla. Nu går ärendet vidare till kommunstyrelsen som ska meddela länsstyrelsen vad Leksands kommun tycker.

Idag finns ett mindre område i nordvästra Lek-sands på gränsen mot Mora utpekat som riksintresse för vindbruk, Säliträdberget. Nu föreslår Energimyndigheten ett nytt område vid Fjällberget och ett område vid Dammbodberget-Älgberget.
Kommunen arbetar just nu med en ny översiktsplan som ska vara klar 1914. I den föreslås att vindkraftverk inte ska anses lämpligt i ”Vildmarksriket” skogsmarken i västra Leksand, och inte i andra områden med höga naturvärden eller kulturvärden. Väderradarstationen på Granberget gör att inom en två mils radie kan bara enstaka vindkraftverk tillåtas efter särskild prövning.

Fjällberget ligger inom Vildmarksriket. Det är Leksands högsta berg och är utpekat som en nyckelbiotop. Det är ett område kommunen vill ska bli naturreservat. Totalt olämpligt för vindkraft, anser politikerna.
Dammbodberget-Älgberget ligger alldeles intill fågelklubbens riksbekanta örnutfordringsplats. Örnar är den fågelart som har störst risk att kollidera med vindkraftverk. Minst hundratalet örnar besöker matplatsen under en säsong. Stor naturvärden gör att kommunen säger nej till vindkraft.
Säliträdberget, som redan är utpekat som riksintresse för vindbruk, ligger inom den orörda naturen i Vildmarksriket i anslutning till Fjällberget. Utskottet anser därför att den bör tas bort som område för vindbruk.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se