Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för att bruket förfaller

Föreningen Norns vänner är oroade över det skick som flera av de byggnadsminnesförklarade byggnaderna på bruket är i.
Nu hoppas man hjälp från Hedemora kommun för att kunna sätta ytterligare press på länsstyrelsen..
– Byggnadsminnesförlaring är det starkaste skydd man kan ge byggnader i Sverige och man gör det för att de ska klara sig för framtiden, menar Rolf Johansson, ordförande Norns vänner.

Annons

Rolf Johansson och Sven Wester, pekar ut små och stora skavanker på brukets byggnader. Bland annat har en kraftig gren gått genom taket på Skuggbo som en gång var livsmedelsbutik. Samlingslokalen Tuppenhof har ansgripits av svamp och taket på sju-dasset behöver lagas.

I vintras brann dessutom ett av Norns 42 byggnader ned. Kvar står nu ruinerna med den vita murstocken Balanserande på en liten avstas i muren på det som en gång var andra våningen, står en gammal järnspis.
2003 byggnadsminnesförklarades Norns bruk. Enligt de skyddsföreskifter som föreligger innebär det bland annat att ”byggnaderna skall underhållas så att de inte förfaller. Vård och underhållsarbeten skall utföras på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar”.

– Det gäller dessutom hela området. Inte bara byggnaderna, utan även skogen och marken runt omkring, säger Bengt Wester, en av många av Norns fritidsboende.
Byggnadsminnesförklaringen var förutsättningen för att Stora Kopparberg skulle sälja bruket 2003, då till två privata ägare. Med hjälp av EU-medel rustades bruket upp. Norns vänner bidrog med idellt arbete. Sammanlagt investerades 8,9 miljoner kronor.
– Men 2007 tog pengarna slut, bolaget Norns Bruk AB skiftades ut och stod i och med det på egna fötter, säger Rolf Johansson.
Kvar stod Sven-Gunnar Carlsson som ensam ägare och ansvar att underhålla byggnaderna.
Men det är kostsamt, och Norns vänner menar att det är dags för länsstyrelsen att gripa in. Vilket man också påpekat. Svaret man fick var att länsstyrelsen inte bedömer det som skäligt att rikta några förelägganden om åtgärder mot fastighetsägaren eftersom han inte har någon ekonomisk avkastning av de aktuella byggnaderna.

Norns vänner är inte nöjda med svaret. En överklagansprocess pågår och med hjälp av Plan- och bygglagen hoppas föreningen få tillräckligt på fötterna för tvinga länsstyrelsen att agera.
– Lagen ger kommunen möjlighet att anlita byggnadssakkunnig för att bedöma byggnaderna, då får vi veta exakt vilket skick byggnaderna är i och vad som behöver göras, vi är ju inga experter, menar Rolf Johansson.

Eva Langefalk/DT