Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för dementa

Annons

Känslor svallar i Leksands demensförening. Ska kommunens beslut om förändringar inom dagverksamheten betyda neddragningar i tid.
– Så blir det garanterat, säger demensföreningens ordförande Tobias Nygårds.

– Det blir neddragningar i tid. De gör det här för att spara pengar.
Sektorschefen inom vård och omsorg, Agneta Ivåker lugnar, och menar att så inte blir fallet.
– Det är inte meningen att det blir minskade tider.

Förändringarna inom kommunens dagverksamhet bygger på att sociala dagverksamheten på Solhem, Insjön, flyttas till samma lokaler som dagverksamheten för dementa i Edshult. Personalgrupper slås samman.
Ett par pensionsavgångar betyder en minskning med 87,5 procent av en heltidstjänst. Flytten från Insjön till Edshult är för övrigt i full gång vilket innebär att dagverksamheten för dementa ställs in i dag och i morgon. Efter påsk (2/4) ska nyordningen vara i bruk.
Förslaget till förändringar som lades i höstas innehåller alltså, enligt Agneta Ivåker, ingen minskad tid för dementas dagverksamhet. Tobias Nygårds tvivlar ändå.
– Kommunen skjuter sig själv i foten. De vill spara pengar men de tänker inte på att de som vårdar i hemmet kommer att gå in i väggen. Jag är fruktansvärt besviken. Många anhöriga vet inte hur de ska orka med.

Nygårds ställer sig vidare ytterst tveksam till den bristfälliga informationen.
– Jag är fly förbannad. Vi kommer att göra en skrivelse till kommunen. Det här kom som en överraskning.
Agneta Ivåker medger att det brustit i informationen.
– Vi borde informerat mer.

Hon berättar att syftet med förändringen är att samordna verksamheten. Genom att samla två dagverksamheter på Edshult skapas mindre sårbarhet i personalstyrkan. Kommunen räknar med en besparing på en halv miljon årliga kronor.
– Vid förändringar skapas alltid oro, säger Agneta Ivåker, som vidhåller att informationen varit bristfällig.
– Vi får ta på oss att vi inte lyckats informera bättre. Jag förstår oron.

Christer Klockarås/DT

Fotnot: För att svara på frågor och stilla oron inbjuds till öppet-hus och information på Edshult fredagen den 5 april (14-16).