Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för vården inledde S-turné

Möjligen fanns det en viss symbolik i att S-landstingsrådens dalaturné inleddes i Smedjebackens kommun, där vårdcentralfrågan är så het.
Tisdagskvällens möte präglades också av oron över brist på fastanställda läkare och hotet om avlövning av den enda och landstingsdrivna vårdcentralen.

Ett 15-tal personer slöt upp till det öppna mötet i Fritidsgården Morgårdshammar, där landstingsrådet Sören Bertilsson från Avesta höll i trådarna tillsammans med Söderbärkebon Elin Norén, som representerar S i landstingsstyrelsen.
– Det är viktigt att lyssna in och höra hur folk upplever läget, sa Sören Bertilsson.
Och nog fick han höra ett och annat från de församlade, merparten välkända från olika engagemang i S-rörelsen.
Exempelvis uttryckte förra kommunalrådet, Bertil Andersson, en tydlig oro över vad han benämnde ”stafettläkareländet”.
– Vi i Smedjebacken har verkligen drabbats av det, jag själv också. Stafettläkarna är inga dåliga läkare, men man får ju träffa olika hela tiden. Sedan kostar det också en förfärlig massa onödiga pengar.
Sören Bertilsson kunde inte annat än hålla med.
– Det är ett gissel. Men vi jobbar för målet att det ska finnas en läkare på 1 500 invånare och när det är brist på läkare måste vi ju försöka få tag i sådana på ett eller annat sätt.
Just i Smedjebacken har läkarkarusellen blivit extra tydlig sedan den privata vårdcentralen Engelbrekt öppnade i höstas, med följd att flera fasta läkare samt mycken annan personal från Smedjebacken flyttade dit liksom – hittills – 2 500 patienter som tidigare var listade vid Smedjebackens vårdcentral.
– De flesta som har bytt till Engelbrekt har gjort det på grund av läkarsituationen. Det är vad jag fått veta när jag har pratat med folk, sa Kjell Midér, kommunfullmäktigeledamot för S.
När situationen dessutom gör att personalneddragningar är aktuella på vårdcentralen i Smedjebacken, som nu bara har drygt 7 000 patienter listade, var det en mötesdeltagare som befarade att kommunen på sikt helt kan bli utan vårdcentral.
– Vi är i en dålig situation här i Smedjebacken. Det finns en rädsla hos kommuninnevånarna och det vore ju katastrof för oss som bor här om vårdcentralen skulle behöva läggas ner.
Som en följd av denna farhåga uppmanades Sören Bertilsson att svara på vilket patientunderlag som behövs för att klara att driva en vårdcentral.
– För en fungerande vårdcentral behöver man 4 000- 6 000 personer listade.
Men mitt i eländesscenariot lyftes det fram vissa positiva vibbar kring verksamheten i Smedjebacken, som att fastanställning av en stafettläkare var aktuell.
Dessutom att det på riksnivå utbildas fler läkare nu än tidigare, även om det tar många utbildningsår innan de är ute i tjänst.
– Det viktigaste för oss är att kunna erbjuda en god vård. De enkätundersökningar Landstinget Dalarna gör visar också att vi klarar det. 12 000 slumpvis utskickade enkäter till människor som varit i kontakt med vården visade att 95 procent var mycket nöjda, sa Sören Bertilsson.

Henrik Schmidt/DT