Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroliga föräldrar samlades i helgen

Annons

- Vi vill har vår byskola kvar!
Det kom som en obehaglig överraskning för föräldrarna till barn i Sjugare skola, att nedläggningsplanerna nu ser ut att bli verklighet.
- Föräldrarna till tio barn har valt att flytta dem till annan skola i höst. Hur vill ni göra, hur tänker ni? frågade de två politikerna Lotten Kluck, (FP) samt Sackarias Winberg, (KD) på ett föräldramöte nyligen.

- De lägger allt ansvar på oss, säger Gunnar Eriksson, förälder.
- Innan valet lovades att det skulle satsa på byskolan, och vi hade blivit lovade åtminstone ett år till, säger en annan förälder.
- De föräldrar som flyttar sina barn har tröttnat på oron om nedläggningshotet, säger PM Björklund, förälder.
Förutsättningen var att 29 barn skull fortsätta i höst, nu återstår bara 17. Föräldrarna säger att egentligen skull 60 barn kunna få plats i skolan som har klasser från förskoleklass till klass sex.

Varför ska skolan räddas när det är så få elever kvar?
Föräldrarna tystnar och säger sedan:
- Vi har kvalitet här, både på undervisning och miljö. Det finns också en tillväxt av barn i byn. Men vi skulle ha agerat tidigare, problemet har väl varit att vi trodde inte det skulle ske så abrupt.
Föräldrarna påpekar att det är stolta över sin byskola.
- Barnen leker här och har tillgång till en hockeyplan som vi föräldrar har anlagt. Varje år städar föräldrar och barn tomten tillsammans. Utan en byskola dör byn, funderar en mamma.
- Varför kan man inte bussa barn från Leksand hit lika väl som att våra ska skickas till Leksand, tycker Gunnar Eriksson.
- Många utomstående vet kanske inte om att de har möjlighet att placera sina barn i byskolorna, säger PM Björklund.
De uppmanar intresseradeo föräldrar att hälsa på och visar gärna runt.
På onsdag ska eventuell nedläggning upp i skolnämnden. Föräldrarna hoppas att någon representant ska få komma och göra sin stämma hörd.

BOEL FERM
boel.ferm@daladem.se