Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroliga föräldrar samlades i helgen

- Vi vill har vår byskola kvar!
Det kom som en obehaglig överraskning för föräldrarna till barn i Sjugare skola, att nedläggningsplanerna nu ser ut att bli verklighet.
- Föräldrarna till tio barn har valt att flytta dem till annan skola i höst. Hur vill ni göra, hur tänker ni? frågade de två politikerna Lotten Kluck, (FP) samt Sackarias Winberg, (KD) på ett föräldramöte nyligen.

- De lägger allt ansvar på oss, säger Gunnar Eriksson, förälder.
- Innan valet lovades att det skulle satsa på byskolan, och vi hade blivit lovade åtminstone ett år till, säger en annan förälder.
- De föräldrar som flyttar sina barn har tröttnat på oron om nedläggningshotet, säger PM Björklund, förälder.
Förutsättningen var att 29 barn skull fortsätta i höst, nu återstår bara 17. Föräldrarna säger att egentligen skull 60 barn kunna få plats i skolan som har klasser från förskoleklass till klass sex.

Varför ska skolan räddas när det är så få elever kvar?
Föräldrarna tystnar och säger sedan:
- Vi har kvalitet här, både på undervisning och miljö. Det finns också en tillväxt av barn i byn. Men vi skulle ha agerat tidigare, problemet har väl varit att vi trodde inte det skulle ske så abrupt.
Föräldrarna påpekar att det är stolta över sin byskola.
- Barnen leker här och har tillgång till en hockeyplan som vi föräldrar har anlagt. Varje år städar föräldrar och barn tomten tillsammans. Utan en byskola dör byn, funderar en mamma.
- Varför kan man inte bussa barn från Leksand hit lika väl som att våra ska skickas till Leksand, tycker Gunnar Eriksson.
- Många utomstående vet kanske inte om att de har möjlighet att placera sina barn i byskolorna, säger PM Björklund.
De uppmanar intresseradeo föräldrar att hälsa på och visar gärna runt.
På onsdag ska eventuell nedläggning upp i skolnämnden. Föräldrarna hoppas att någon representant ska få komma och göra sin stämma hörd.

BOEL FERM
boel.ferm@daladem.se