Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroliga sakägare sinkar gruvstart

Hastigheten på gruvbolaget Nordic Iron Ore:s planer på tidigarelagd gruvstart har av allt att döma bromsats in.

I början av april räknade bolagets vd, Christer Lindqvist, med att förhandlingen vid mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt gällande miljötillståndet skulle genomföras under sista veckan i augusti.
Men från domstolen kommer nu beskedet att det inte finns någon huvudförhandling inbokad i augusti. Inte heller i september verkar domstolen ha tid för målnummer 3812-12.

I stället heter det att huvudförhandlingen tidigast kan inledas vecka 40, det vill säga i månadsskiftet september/oktober.
Tidningen kan notera att det finns en konkret anledning till varför målet skjuts framåt – antalet sakägare. Listan över sakägare uppgår till hela 346 stycken, varav merparten är enskilda fastighetsägare som uttrycker en oro för såväl vatten – som energibrunnar.
Det är också bland dessa som en lång rad personer begärt och beviljats anstånd med att lämna in sina yttranden. I något fall har begäran om anstånd beviljats fram till den 15 september.

Noteras kan också att bland de berörda fastighetsägarna är flera kritiska till den korta tid man fått på sig att lämna in synpunkter. I synnerhet ifrågasätts tidpunkten på året – semesterperioden – då många är bortresta.
Inte heller har enskilda brunnsägare ännu fått någon inbjudan till det informationsmöte som gruvbolaget redan i maj månad lovade skulle hållas i början av augusti.

Harri Sternljung/DT