Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsa går back i år

Orsa kommun går back i år.
Enligt den senaste prognosen blir det ett minus på 185 000 kronor i år. När budgeten för i år fastställdes trodde man på ett överskott på drygt 3,7 miljoner kronor, ett överskott som behövs för att klara pensionerna.

Det är framför allt skolan, den sociala verksamheten och kommunstyrelsen som inte kommer att kunna ­hålla sig inom de ramar kommunfullmäktige beslutade ifjol höst.
Detta trots att man även i år får en återbetalning från försäkringsbolaget AFA – på 6,8 miljoner.
Men trots att man alltså inte kommer att uppnå de ekonomiska målen för i år och trots att man inte helt lyckas värdesäkra kommunens kapital i år finns det också en del ekonomiska glädjeämnen i delårsbokslutet för årets första sju månader och i prognosen för hela 2013.

Ett är aktieinnehavet i Grönklittsgruppen. Den aktien har gått så bra att man nu kan skriva upp dess värde med 2,2 miljoner till ett totalt värde på 13,5 miljoner kronor.
Också skatteintäkterna blir högre än man trodde när budgeten gjordes.
Några saker har också visat sig vara billigare än beräknat. Hit hör växel. Vintern var snöfattig, vilket gjorde att snöröjningen inte kostade så mycket.
Men så finns det förstås en hel hög med saker som kostar mer än man trodde:
Skogsbränderna blev fler, vilket gör att anslaget till räddningstjänsten inte kommer att räcka. Kollektivtrafiken kostar också mer och Orsa lokaler behöver ett bidrag för att täcka underskottet.

Men det största hålet i budgeten står barn- och utbildningsnämnden för. Nämndens verksamhet väntas kostar hela 4,3 miljoner kronor mer i år än man tänkt sig i budgeten.
Inom grundskolan har man inte lyckats minska personalskolan så att den anpassas till det lägre elevantalet.
Dessutom har insatserna för elever med särskilda behov blivit dyrare än beräknat. Orsa får också bära sin del av underskottet i den med Älvdalen och Mora gemensamma gymnasienämnden.
Utbildningen Scotts ekonomi är just nu i balans. Men hur det går resten av årets är litet osäkert och beror på de nya eleverna som just börjat.
Också socialnämnden väntas visa ett ordentligt underskott, 4,3 miljoner kronor.
Inom äldreomsorgen spökar framför allt övertagandet av hemsjukvården i form av högre kostnader.
Försörjningsstödet kostar också mer än beräknat liksom kostnaderna för placeringen av barn- och ungdomar.
Övriga nämnder och styrelser visar enligt den senaste prognosen endera ­balans mot budget eller mindre överskott.

Rosa Golzio/DT