Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsa kommun säger ja till kraftig höjning

Kommunstyrelsen i Orsa säger ja till den kraftiga höjningen av hemtjänstens taxor.

Shigeru Ishida (MP) ­reserverade sig mot ­beslutet.

– De som har fem till tio timmars hemtjänst i månaden får för stor höjning, säger han.

Tidningen har tidigare skrivit om förslaget på höjda taxor i hemtjänsten.

Pensionärerna kommer upp i maxtaxa redan efter fyra timmars hemtjänst i månaden. Nu når man maxtaxan, 1 780 kronor i månaden efter 29 timmar. För dem som har hemtjänst en till fyra timmar i månaden kostar varje timme 380 kronor i det nya förslaget. För en del blir det billigare än tidigare, säger kommunalrådet Marie Olsson (S).

De pensionärer som har hemtjänst upp till tio timmar betalar i dag 1 112 kronor. Marie Olsson syftar på de 28 pensionärer som har hemtjänst en till två timmar i månaden. Dessa får en sänkning av avgiften. De kan å andra sidan tjäna ännu mer på att anlita en privat firma och göra rutavdrag i stället. Totalt har 140 pensionärer hemtjänst i Orsa. Av dem är 85 redan uppe i maxtaxan, säger Marie Olsson. Men det är få av dem som betalar 1 780 kronor.

– Många har för låga pensioner.

Avgiftssystemet i hemtjänsten är statligt reglerat. Har man låg pension så minskar avgiften.

27 pensionärer drabbas ­ändå av den kraftiga höjningen. Det är de som betalar full avgift och som använder hemtjänsten 5-29 timmar i månaden. För dem betyder det en ökning på 297 till 668 kronor i månaden.

– Det är lite för häftig ­ökning, säger Shigeru Ishida.

Skälet till höjningen är att socialförvaltningen har dålig ekonomi, säger han.

PRO i Orsa har kritiserat förslaget på höjd hemtjänsttaxa.

– En så kraftig höjning är helt oacceptabel. Det kommer att leda till att folk försöker få fler timmar och då sparar kommunen ingenting, skriver PRO till kommunen.

Birgit Nilses Gröndahl
birgit.nilses@dt.se