Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsa kommun säger ja till kraftig höjning

Annons

Kommunstyrelsen i Orsa säger ja till den kraftiga höjningen av hemtjänstens taxor.

Shigeru Ishida (MP) ­reserverade sig mot ­beslutet.

– De som har fem till tio timmars hemtjänst i månaden får för stor höjning, säger han.

Tidningen har tidigare skrivit om förslaget på höjda taxor i hemtjänsten.

Pensionärerna kommer upp i maxtaxa redan efter fyra timmars hemtjänst i månaden. Nu når man maxtaxan, 1 780 kronor i månaden efter 29 timmar. För dem som har hemtjänst en till fyra timmar i månaden kostar varje timme 380 kronor i det nya förslaget. För en del blir det billigare än tidigare, säger kommunalrådet Marie Olsson (S).

De pensionärer som har hemtjänst upp till tio timmar betalar i dag 1 112 kronor. Marie Olsson syftar på de 28 pensionärer som har hemtjänst en till två timmar i månaden. Dessa får en sänkning av avgiften. De kan å andra sidan tjäna ännu mer på att anlita en privat firma och göra rutavdrag i stället. Totalt har 140 pensionärer hemtjänst i Orsa. Av dem är 85 redan uppe i maxtaxan, säger Marie Olsson. Men det är få av dem som betalar 1 780 kronor.

– Många har för låga pensioner.

Avgiftssystemet i hemtjänsten är statligt reglerat. Har man låg pension så minskar avgiften.

27 pensionärer drabbas ­ändå av den kraftiga höjningen. Det är de som betalar full avgift och som använder hemtjänsten 5-29 timmar i månaden. För dem betyder det en ökning på 297 till 668 kronor i månaden.

– Det är lite för häftig ­ökning, säger Shigeru Ishida.

Skälet till höjningen är att socialförvaltningen har dålig ekonomi, säger han.

PRO i Orsa har kritiserat förslaget på höjd hemtjänsttaxa.

– En så kraftig höjning är helt oacceptabel. Det kommer att leda till att folk försöker få fler timmar och då sparar kommunen ingenting, skriver PRO till kommunen.

Birgit Nilses Gröndahl
birgit.nilses@dt.se