Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkert om apoteksombud öppnar i Lima

Efter att vårdcentralen i Lima lades ner bestämde Kronans droghandel att lägga ner sitt apotek i slutet av mars i år. Då var det på tal om att Apoteket skulle öppna ombud. Men i dagsläget är det oklart om det blir ett ombud.

Kronans droghandel är det tredje största privata bolaget i Sverige. Och de har flest antal glesbygdsapotek i landet. De är verksamma i Dalarna. Men de valde att stänga sin butik i Lima i Malung-Sälens kommun.
– Det beror på att landstinget stängde vårdcentralen i Lima. Vårdcentralen gav oss kunder. När den lades ner blev det för litet kundunderlag då det bara bor 400 invånare där, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans droghandel.

Han menar också att det råder hård konkurrens mellan de bolag som driver apotek.
– Men vi tycker att det går relativt bra. Vi kommer inte att lägga ner fler glesbygdsapotek.

I våras berättade Dalarnas tidningar att Tidningen Farmacifacket uppgett att Apoteket AB skulle undersöka om det fanns en lämplig dagligvarubutik i Lima som skulle kunna bli ett nytt apoteksombud. I dagsläget är läget oklart.
– Jag har inte deltagit i några sådana diskussioner. Men glesbygden är viktig. Vi har ombud på många mindre orter. Ett ombud kan vara en matbutik med bra öppettider, säger Monica Kruse, kommunikatör på Apoteket Dalarna-Värmland.

Eva Fernvall, informationsdirektör på Apoteket AB utvecklar:
– För att vi ska kunna öppna ett ombud behövs det en ansökan och ett godkännande av Läkemedelsverket.

Hur har det gått med ansökan?
– Jag vet inte om vi skickat i väg den.

Vill ni öppna ett apoteksombud i Lima?
– Ja, det är tanken.

När kan det bli av?
– Det vet jag inte i dag. Men det går att använda vår e-handel.

Apotek Hjärtat är den största privata aktören i branschen. Även de har en ambition att vara närvarande på glesbygden. Men intresset bygger på att det finns kunder.
– Dalarna är intressant för oss och vi tittar på lägen där det kan bli aktuellt att öppna nya apotek, exempelvis i Falun. Vi vill även fortsättningsvis finnas i glesbygd och det finns inga planer på att lägga ned några apotek där. Däremot är det inte troligt att vi öppnar ett Apotek Hjärtat i Lima eftersom större delen av kundunderlaget har försvunnit sedan vårdcentralen där lades ned, säger Jonas Mjöbäck, kommunikationschef på Apotek Hjärtat.

Anna Snellman/DT