Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osaklig granskning

Uppdrag granskning fälls på två punkter när det gäller tv-programmet om Leksands kommuns ekonomiska stöd till Leksands IF.
Det meddelade Granskningsnämnden för radio och tv i går.

Annons

– Det känns fantastiskt bra, säger kommundirektör Göran Wigert när han får höra beslutet.
– Vi har hela tiden känt att det inte var sakliga uppgifter och nu har vi fått rätt.

Det var i mars i år som SVT:s Uppdrag granskning tog sig an affärerna mellan Leksands kommun och Leksands IF.
I programmet redovisades en rad olika ekonomiska transaktioner mellan kommunen och klubben genom åren.
Bland annat sas att kommunens stöd till klubben skulle ha medfört en kostnad för kommuninvånarna på 120 miljoner kronor.
Detta illustrerades med en stor pil från kommun­huset till Tegera arena.
Men programmet visade inte tillräcklig grund för den uppgiften enligt Granskningsnämnden.

Något som kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) också kände på sig när hon såg uppgiften i tv.
– Med pilen som illustration gick det inte att ta miste på budskapet. Eftersom jag visste att siffran var fel så förstod jag att det var en av punkterna de kunde fällas för, säger hon.
Liljeberg är dock mycket tydlig med att hon i grund och botten tycker att det är viktigt att kommunen granskas.
– Vi har lärt oss en hel del genom den här granskningen och vi ska naturligtvis fortsätta att granskas - men det måste vara sakligt.

Den andra punkten som Granskningsnämnden fäller tv-programmet för är hur man beskrev aktierna som kommunen fick i samband med försäljning av ishallar samt försäljningen och bildandet av campingbolaget Leksand strand.
I tv sas att aktiernas värde uppgick till 39 miljoner kronor, något som nämnden inte tycker att programmet kunnat bevisa och därmed strider även detta påstående mot kravet på saklighet.
– Att vi nu får rätt på de två punkter som jag anser är bärande för hela programmet känns naturligtvis extra bra, säger Göran Wigert som erkänner att det var tufft ett tag i samband med att tv-programmet sändes.
– Men nu är det här något vi lägger bakom oss.

När det gäller stämpelskatten och den numera rikskända trottoarbiten längs Norsgatan så menar nämnden att LIF indirekt anses ha dragit fördel av fastighetsregleringen.

Annki Hällberg/DT