Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskyldiga hönor döms till fångenskap

Jag avtjänar just nu ett månadslångt fängelsestraff på Anstalten Tillberga utanför Västerås. Jag blev dömd för att tillsammans med de andra i aktionsgruppen Tomma burar ha befriat åtta hönor från en äggfabrik i Närke.

Efter djurfritagningen ringde vi polisen och anmälde oss själva. De befriade hönorna lever nu på en gård på landet där de tas han om kärleksfullt och där de får gå ute och picka i marken. De blir inte dödade som på äggfabriken då deras äggproduktion avtar redan i deras ungdom. Nu slipper de befriade hönorna påfrestningen att vara instängda i ett trångt rum med 3000 andra artfränder, vilket var fallet på gården vi besökte.

Hönor är av naturen anpassade till att leva i flockar på omkring 30 individer och de lider när de blir instängda med fler. Under den gångna påsken åts rekordmånga ägg och genomsnittssvensken konsumerar 222 ägg på ett år. Hur många av er tänker på hönan när ni äter ett ägg? Händer det att ni försöker ta in det lidande hos hönsmamman som ligger bakom varje vit födelsekapsel?

Om vi gjorde det och lät omsorgen om djuren guida våra val skulle vi kunna söka efter recept som inte innehöll ägg eller andra djurprodukter.

Idag i Sverige är det lättare än någonsin att äta utan att utsätta några djur för förtryck och död. För inspiration kan du till exempel gå in på Pressbyrån och köpa matmagasinet Vego. Eller sök på nätet efter ditt favoritrecept och sätt ordet vegansk framför så är chanserna goda att du finner sätt att tillaga mat som inte bara är fantastiskt gott utan som också besparar lidande för otaliga levande kännande varelser.

Martin Smedjeback, Anstalten Tillberga

LÄS OCKSÅ: Vi måste ändra synen på djur

Köttnationalism hjälper inte klimatet

Kännande varelser - inte egendom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare