Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Outokumpu föreslår möte med kommuner

Nu svarar Outokumpu på den invit som ledande politiker kom med i början av juni. Kommunerna vill hjälpa till med att säkra och utveckla verksamheten i Avesta, Långshyttan, Nyby och Dagerfors.

Kommunalrådet Jimmy Jansson, Eskilstuna, Lars Isacsson, Avesta, och Berndt Nygards, Hedemora plus landstingsrådet Jonas Karlsson, Örebro, skrev med anledning av Outokumpus ekonomiska problem och hoten om rationaliseringar och produktionsnedskärningar.

– Vi vill gärna hjälpa till att utveckla de svenska enheterna, skrev råden. Vår grundtro är att dessa kan bli länsamma. Vi vill om möjligt medverka – rollen som enbart åskådare är inte till stor hjälp.

Råden föreslog att kommunerna och landsting ska söka bidrag för att utveckla marknadsföring, försäljning och logistik, de menar att dessa möjligheter inte ännu utnyttjats helt.

De föreslår också att Outokumpu skulle förstärka sin marknadsföringskompetens genom att som konsult anlita Hans Jakob Waern och Peter Gossas.

Nu svarar Jarmo Tonteri, chef för High Performance and Alloys på Outokumpu. Han skriver att de svenska verksamheterna spelar en viktig roll inom Outokumpu med fokus på specialprodukterna. Han påpekar att krisen i stålbranschen är global och behöver mötas med ett globalt helhetsperspektiv.

Som DD berättat pågår en utvärdering av verksamheterna i Kloster, Dahlerbrück och Nyby för att anpassa produktionen för kallvalsning och spara pengar.

Beslut ska tas i slutet av året, fram till dess fortsätter verksamheten som förut på dessa och även övriga anläggningar i Sverige.

Tonteri föreslår ett möte med råden under oktober när den strategiska utvärderingen kommit en bit på vägen. Han skriver också att han de närmaste veckorna kommer att ringa vart och en av de fyra som underteckna brevet för att tala om deras speciella frågor.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se