Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovako blöder igen

I bokslutet för 2012 rapporterar bolaget att de två första kvartalen hade en orderingång som var högre än beräknat. Men på försommaren gjorde sig den finansiella oron i Europa sig påmind. Orderingången stagnerade och andra halvåret hade man en orderingång som var lägre än förväntat.

Omsättningen minskade från 299 miljoner euro till 246 miljoner och Ovako Bar gick back. De totala stångleveranserna minskade från 354 000 ton 2011 till 294 000 på helåret 2012.

Dagsläget är sådant att marknaden är svag men stabil och Ovakostål till lastbilar och truckar visar positiva tecken, från en mycket låg nivå. Den nya tillverkningen av fjäderstål bedöms ha bra möjligheter när en konkurrent slutar med tillverkningen.

”Orderingången visar även den att marknadsläget är stabilt med en svag positiv trend, dock är prispressen mycket stor i de segment där Ovako Bar gör sina affärer”, skriver man i bokslutet

Men som DT berättat är det trots allt optimism i bolaget, som ökar investeringarna från 50 till närmare 100 miljoner kronor, där etapp ett av rökgasfiltret genomfördes under 2012 och den andra fasen kommer på plats under 2013.

Ovakokoncernen omfattar elva fabriker, där de stora utöver SmeBox är Hofors, Hällefors och Imatra, och har tillsammans 3040 anställda – varav 626 (638 under 2011) i SmeBox.

Koncernchefen Tom Erixons kommentar till gruppens halvårsresultat 2013:

– Trots förbättrad lönsamhet påverkades Ovako av en svagt negativ prisutveckling samt en ofördelaktig produktmix under kvartalet. De viktigaste målen i Ovakos besparingsprogram överträffade planen. Besparingarna uppgick till 15 miljoner euro under det första halvåret och den tidigare beräknade helårseffekten på 25 miljoner euro kan komma att överträffas.

– Ett avtal om att bygga om och uppgradera stränggjutningen i Smedjebacken undertecknades i början av juni. Med förbättrad produktkvalitet och ett utökat dimensions-område skapas nya möjligheter för att växa. Investeringen beräknas till cirka 15 miljoner euro. Den första delen av projektet tas i drift i augusti 2014.

– Det återstår mycket arbete med att färdigställa redan beslutade investeringar och fortsatta verksamhetsförbättringar, men vi är på god väg att bli Europas mest kundorienterade komponentstålsbolag, säger Tom Erixon som håller dörrarna öppna för att justera produktionskapacitet både uppåt och nedåt med svängningarna på europamarknaden.

Bo Joffer/DT