Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över blockgränsen i Dalarna

Flera av landets kommuner har styren över blockgränsen. Med anledning av S-ledaren Stefan Löfvens besked om öppenhet att samverka med partier över blockgränsen listade tidningar i helgen de kommuner, 44 av landets 290, som har blocköverskridande styren. Många låg i Dalarna. Fem av länets kommuner styrs så.

Det gör att en tredjedel av Dalarnas 15 kommuner har blocköverskridande styren. Ett annat sätt att räkna är att drygt en tiondel av de blocköverskridande styrena i landet är i kommuner i Dalarna. Länet är alltså överrepresenterat gällande detta.
Det sägs att det är lättare att styra över blockgränsen i kommunerna än på riksnivån, eftersom de frågor som avgörs är av praktisk natur och gäller konkreta saker som skolan, vägar, byggnader och äldreomsorgen.

Men likt på riksplanet finns ämnen som nivån på skatteuttaget som är vänsterhögerpolitiskt skiljande.
I de flesta fall med blocköverskridande styren i Dalarna är de mellan S och C. Så är fallet i Mora, Malung Sälen och Hedemora.

I Mora har ett styre mellan S och C pågått i drygt två mandatperioder. I Malung och Hedemora har styrena en kortare historik.
Anledningen till styrenas uppkomst är olika. I Mora var det borgerlig majoritet i fullmäktige då blocköverskridande styret inleddes för tio år sedan. De borgerliga partierna kunde nämligen inte samsas så bra efter valet 2002, som innebar en framgång för C. Det var lättare för C och S att samverka, två partier som var jämnstora runt 30 procent. Anna Hed är C-kommunalråd och Bengt-Åke Rehn är kommunalråd från S. S och C har majoritet, men C har försvagats och blivit mindre än S.

I övriga två kommuner med S+C-styren är S det tydligt större partiet av de två. I Hedemora var det ett lokalt parti i en kommundel, Långshyttan, som det var svårt för S att samarbeta med. Det bidrog till att S och C bildade styre över blockgränsen ett år efter valet 2010. Ulf Hansson heter S-kommunalrådet och C-kommunalrådet heter Gun Drugge. S och C har majoritet, men även V och FP går i styret.

I Säter samstyr S och FP. I styret ingår även MP och V, även om S och FP efter valet 2010 räcker för majoritet. Styret har varat i sju år. Hade FP samverkat med de andra borgerliga partierna hade det blivit borgerligt styre efter valet 2006. Men C och M lyckades inte erbjuda FP tillräckligt bra villkor, något S uppenbarligen lyckades med. Abbe Ronsten (S) heter kommunalrådet. Lotta Bergstrand är ledande FP-politiker.

I Orsa är det ett S-lett styre med Marie Olsson (S) som kommunalråd. Där är det fyra partier i styret. Utöver S är det MP från rödgröna sidan. Och från borgerligt håll är det M och FP. Orsa är enda kommun i länet med S och M i samma styre.
Och i Malung är det Kurt Podgorski (S) som är kommunalråd. C är partnern från borgerliga sidan i styret, där utöver C och S även V ingår.

I tre av fallen i Dalarna är styret över blockgränsen mellan S och C. I tre fall är styret mellan S och FP (i ett fall alltså med både C och FP). I några kommuner samstyr C med även V utöver med S. Och i några gäller det även för FP.
Vi får se om det även blir blocköverskridande styre på riksplanet efter valet 2014.
I de flesta fallen i Dalarna är styret över blockgränsen mellan S och C. I ett par fall är styret mellan S och FP. I några kommuner, som Hedemora och Malung, samstyr C med även V utöver med S. Och i bland annat Hedemora gäller det även för FP. 
Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se