Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagade domen – får betala 110 000 till

Vilket nu leder till att 28-åringen döms till fängelse i ett år och sex månader för grov misshandel och till att betala 23-åringen 270 000 kronor i skadestånd. Vilket är 110 000 mer än i tingsrätten.

Det började med att det då bara 19-åriga offret hittades svårt huggen med yxa i sin lägenhet 31 oktober 2009. Skallbenet spräcktes så hjärnan blottades men skadan var trots allt inte livhotande.

Då offret var aktiv missbrukare och kriminell riktade misstankar först mot andra kriminelle och till ett gripande av en man i 30-årsåldern som tämligen snart kunde avföras.

I stället pekade offret ut 28-åringen som dock nekade till att ens ha varit där.

Det i dag 23-åriga offret har efter händelsen dömts flera gånger och då förklarat sina brott med att han varit tvingad på grund av knarkskulder. Han har hänvisat till yxöverfallet som förklaring till att han känt sig tvingad att begå brott.

Yxmannen skar sig dock svårt när han tog sin in hos offret varför polisen kunde säkra DNA från gärningsmannen. Samma DNA hittades också i en huvtröja och i en keps i lägenheten.

Ställd inför detta kom 28-åring med en helt annan historia.

Han säger sig ha varit i konflikt med offret och därför gått hem till denne för att göra upp. Sedan han krossat rutan och tagit sig in säger han sig ha blivit angripen med vad som visade sig vara yxan i fråga.

28-åringen har vidare berättat att han avväpnat värden och gett denne ett, eller möjligen två slag i självförsvar och först efteråt insett att han höll i en yxa. Det bör nämnas att 23-åringen ger en annan version av vad som hände.

Båda domstolarna finner att 28-åringen trängt sig in i lägenheten och att han utdelat två slag med yxan vilket gör att det därmed inte funnits någon nödvärnsrätt. Han döms därför för grov misshandel till fängelse i ett och ett halvt år som nu fastställs i hovrätten.

Den enda ändringen gäller skadeståndet som av tingsrätten sattes till 158 220 kronor.

Genom att målet hamnade i hovrätten dubblas nu ersättningen för lyte och men och höjs för kränkning med 10 000 vilket gör att skadeståndet sammanlagt höjs till 269 900 kronor. Dessutom ges offret rätt att återkomma med nya krav avseende hjärnskadorna han drabbades av.




Gubb Jan Stigson