Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagan till Regeringsrätten planeras

Kammarrätten i Sundsvall har beslutat att den slutna psykiatriska vården av Sture Bergwall, som tidigare hette Thomas Quick, ska fortsätta.
- Även om utgången var väntad är vi besvikna, säger Bergwalls advokat Thomas Olsson till TT.
Mycket tyder på att domen nu överklagas till Regeringsrätten.

Den nu 60-årige Sture Bergwall har stått under sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning sedan 1992, efter en dom gällande bland annat grov stöld och grovt rån. Mellan åren 1994 fram till 2001 dömdes han för åtta mord som begicks mellan åren 1976-88.
Tidigare under året har Bergwall frikänts från ett av dessa mord, och beviljats resning i ytterligare ett.
I sitt yrkande till kammarrätten skriver Bergwall att han anser att tvångsvården ska upphöra då det saknas tillräcklig utredning om att han nu lider av en sådan psykisk störning som är en förutsättning för att vården ska fortsätta. Bergwall yrkar vidare att kammarrätten utreder hans psykiatriska tillstånd innan målet avgörs.
- Sedan Sture Bergwall upphörde med de starka narkotikaklassade preparat han tog tidigare, framförallt benzodiazepiner, har också hans beteendestörningar upphört, sa advokaten Thomas Olsson till Dala-Demokraten för ett par veckor sedan.
Men kammarrätten fattade i går alltså beslut att vården av Bergwall ska fortsätta:
Chefsöverläkaren anser att Bergwall fortfarande bedöms lida av samma allvarliga psykiska störning som föranledde att han överlämnades till rättspsykiatrisk vård, och att det finns en stor risk att han återfaller i allvarlig brottslig verksamhet. De diagnoser som gjorts har visat på pedofili med sadomasochistiska drag samt massiva personlighetsmässiga problem, samt ett omoget sätt att hantera stress.
Kammarrättens egen sakkunnige rättspsykiatrikern Peter Lewins uttalande vägs också in. Han har sagt att personlighetsdrag och sexuell läggning inte avtar med åren.
Dessutom noteras att Quick under lång tid och utan permissioner vistats i en skyddad miljö.
- Även om utgången var väntad så är vi besvikna. Kammarrätten har inte prövat de diagnoser han tidigare fått och inte tagit till sig att hans beteende har förändrats under de senaste åtta åren, säger Quicks advokat Thomas Olsson till TT.
Han ifrågasätter att hans klient fått en rättssäker prövning och ett överklagande till Regeringsrätten är att vänta.
Ett eventuellt överklagande ska ske inom tre veckor.