Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagar böter för felaktig belysning på bilen

Annons

En man i 20-års åldern från Avesta har av Falu tingsrätt dömts att betala 500 kronor i böter för att ha kört bil med halvljus och dimljus tänt. Mannen har överklagat domen till Svea hovrätt och då han ser sig blivit lurad av polisen eftersom han sett en polisbil med dimljus och halvljus tänt.

I mars i år uppmärksammade en polispatrull en 20-årig man som kom körande med sin personbil på Corneliusgatan. Bilen hade både dimljus och halvljus tända samtidigt, något som inte är tillåtet. Mannen har nekat till gärningen.
Mannen anförde i tingsrätten att han trott det varit tillåtet at köra med halvljus och dimljus tänt då han veckan innan sett en polisbil, vid polisstationen i Avesta, köra med dimljus och halvljus tänt samtidigt.
Detta tog dock inte tingsrätten någon hänsyn till utan han dömdes till 500 kronor i böter.
Mannen har nu gått vidare till Svea hovrätt och överklagat tingsrättens dom. Han säger även nu att han känt sig lurad av polisen då han sett en polisbil med den otillåtna ljuskombinationen tänd. Och han säger vidare att han även har två vittnen som kan styrka detta faktum.
- Jag tycker inte jag ska drabbas bara för att polisen använder fel ljuskombination. Man måste kunna lita på att polisen använder rätt ljuskombination i alla fall, skriver Avestabon i sitt överklagande.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se


Fakta:
I trafikförordningen finns följande bestämmelse om belysning på bil:
71 § Vid färd på väg med bil, motorredskap klass I, tung terrängvagn, motorcykel eller moped klass I får i stället för halvljus användas annat ljus som är tillräckligt för att uppmärksamma andra trafikanter på fordonet. Detta gäller dock inte vid färd under mörker, i gryning eller skymning eller när väderleksförhållandena eller andra omständigheter föranleder att halvljuset behöver vara tänt.
I dimma och vid kraftig nederbörd får dimljus användas i stället för halvljus.
Sådant ljus som avses i första stycket, dimljus eller halvljus får inte användas samtidigt. Förbudet gäller inte vid färd med motorcykel under dagsljus.

Bötesbelopp: Samtidigt användande av dimljus/halvljus, dimljus/varselljus eller halvljus/varselljus (gäller ej motorcykel under dagtid) 500 kronor