Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagar till Regeringsrätten

BORLÄNGE.
Den kvinna som slog sin dotter i huvudet med en yxa kommer inte att få avtjäna straffet i det gemensamma hemmet. Det har kammarrätten beslutat,
men domen överklagas till Regeringsrätten.

Det var under hela natten och morgonen den andre april 2008 som en kvinna försökte förmå en läkare att skriva ut recept mot den svåra huvudvärk hon led av. När det misslyckades försökte hon ta sitt liv. I den svåra stund slog modern en yxa mot hennes huvud.
- Jag ville inte se henne lida mer, förklarade modern efteråt.
Den 74-årige modern, som bor tillsammans med dottern, dömdes till sex månader fängelse för grov misshandel. Kvinnan ansökte om att få avtjäna straffet i hemmet, med så kallad fotboja. Kammarrätten har nu avslagit ansökan, efter att Länsrätten ändrat Kriminalvårdens beslut om att inte tillåta fotboja. Domen överklagas nu till Regeringsrätten.

Beroende av varandra

Såväl dottern som modern har uttryckt en stark önskan om att straffet ska få verkställas i deras gemensamma hem. Länsrätten, som tillät detta, bedömde att brottet var en engångsföreteelse, och tog även hänsyn till att kvinnorna har bott tillsammans sedan händelsen inträffade. Kvinnorna är i viss mån beroende av varandra, då dottern är rullstolsbunden och medicinerar med metadon. Modern lider av en kronisk lungsjukdom, diabetes, diskbråck och tvingas använda rollator.

Labilt förhållande

Kammarrätten delar uppfattningen om att det var en extrem situation när brottet begicks, men utesluter inte att det kan hända igen. Rätten hänvisar till en utredning som visar att både modern och dotterns förhållanden präglas av labilitet. De menar vidare att fotbojan i sig innebär en ytterligare påfrestning och att det finns särskilda skäl att avslå ansökan, då den dömde bor tillsammans med målsäganden.

MATTIAS GÖTHBERG
023-47510