Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överlevde mirakulöst

Fem kor skadades i branden på Hagön i Dala-Floda, varav tre fick kraftiga brännskador.Men ladugårdsbranden kunde ha slutat betydligt värre.
– Det är ett under att de klarat sig, säger Catharina Werme Runo.

Det var i torsdags som branden bröt ut i ett förråd intill ladugården, där ett hundratal dikor befann sig.
Orsaken tros ha varit ett elfel. När Catharina Werme Runo kom utspringandes, efter att strömmen gått hemma, brann väggen mellan förrådet och ladugården. Det brann också i ryggarna på fem kor.
– Jag öppnade grindarna och föste ut dem. Elden på korna släcktes av sig själv i blåsten, berättar hon.

Det dröjde inte länge förrän folk från hela byn kom för att hjälpa till att fösa ut korna.
– Det var en kö med bilar ända ut till stora vägen, berättar Catharina Werme Runo, som blev mycket tacksam för hjälpen och tillägger att hon ska sätta in en annons i Flodabladet som tack.
Just nu är det ett femtiotal kalvningar på gång i ladugården. Sedan branden har sju kalvar fötts, och två av de fem kor som fick svåra brännskador har kalvar i magen.
– Jag sökte på nätet för att se vad man gör med brännskador, men jag hittade inget. Inte heller veterinären kände till några fall av där kor överlevt efter svåra bränder – de brukar avlivas direkt på grund av röken, säger hon.

Men Catharina Werme Runo och Lasse Runos kor tycks ha klarat sig utan andningsproblem. De får smärtstillande enligt veterinärens ordination, men mår efter omständigheterna väldigt bra.
– Jag går och tittar till dem lite extra hela tiden för att se så de inte har ont. Men de idisslar och ser lugna ut, säger Catharina Werme Runo.
Räddningen var att vinden blåste åt rätt håll, bort från djuren, och att korna går i en kall lösdrift. Om korna står instängda i bås är det svårare att fösa ut dem.
Till sommaren ska ladugården återställas.

Lisa Persson/DT