Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övertygande ja till landstingshelikopter

Annons

Efter en ny intensiv debatt avgjordes helikopteraffären med votering. Precis som tidigare stretade oppositionen emot. Moderaterna och Kristdemokraterna, men också Sverigedemokraterna och talare från Dalarnas sjukhusparti ville ha helikoptern på entreprenad. Talare från Folkpartiet ville inte ha någon helikopter alls. Däremot var centern på majoritetens sida.

Flera moderater uttalade frän kritik mot resultatet av den återremitterade utredningen och är övertygade om att en landstingsägd helikopter kommer att bli för dyr. Att Tobias Källberg, inbjuden från Värmland, förklarade hur han har räknat ut att självägd är bättre både praktiskt och ekonomiskt imponerade inte. Oppositionen kallade återkommande majoritetens förslag för valfläsk.
– Utredningen vi fått är inte komplett. Det fattas dryga kostnader. Till exempel helikopterinredning. Inga uppstartskostnader finns med. Det hade behövts en fördjupat utredning om entreprenadalternativet, men majoriteten har gett utredaren för kort tid. Landstinget ska inte ägna sig åt det här. Låt de som kan flyga flyga, sa Jan Wiklund (M).

Han yrkade på en entreprenadlösning. Det vill säga att Landstingen köper helikoptertjänsten av en privat entreprenör och inte äger verksamheten själv. Folkpartiets Bo Brännström gick ännu längre och betraktade hela idén med helikoptern som ett avsnitt ur tv-programmet lyxfällan.
– Det är som att köpa en snöslunga till gården och sen inte ha pengar till mat.
Han antydde bland annat att Landstinget kommer att få hållas med läkare som bara arbetar fem procent av arbetstiden men kostar 100 procent.

Men oppositionens brösttoner hade ingen inverkan på majoriteten. När de var dags för votering slutade röstsiffrorna med 50 för en landstingsägd helikopter och 31 emot. Två ledamöter avstod från att rösta.
Ingalill Persson (S), Landstingsstyrelsens ordförande, var nöjd efteråt.
– Det känns bra att det blev en övertygande majoritet. Nu kan vi jobba framåt.

Oppositionens påstående om brister i utredningen motsäger hon
– Tobias Källberg har räknat upp allt som ingick. Allt är med. Driftkostnader med entreprenör blir 43 miljoner. Med Landstinget blir det 22 miljoner.

John Leander
john.leander@daladem.se