Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övre Hågådalen, Dalarnas nordligaste by

En av de mest spännande, udda och avlägsna platserna i Dalarna torde vara Övre Hågådalen längst upp i norr. Övre Hågådalen är Dalarnas nordligaste by, men har numera inga bofasta. Från cirka 1815 till 1955 fanns folk med sina djur på detta karga ställe cirka 725 meter över havet på sydsluttningen av Näsfjället, strax söder om gränsen till Härjedalen. Byn är/var klassad som den kargaste platsen i Norden för bofasta!

Till Övre Hågådalen kan man ta sig på grusvägen norr om Foskros via Hällsjön (mycket usel väg, jeep rekommenderas, upp mot Siljanskojan). Sedan ta sig till fots på den mycket dåliga och lilla stigen några meter norr om Rusk Perskojan samt vandra cirka fem (långa) km till Yttre Hågåsjön.

Observera att stigen efter några hundra meter delar sig. Håll vänster! Efter ytterligare knagglig vandring uppåt och vid kanten av en stor myr och höjden Orrknallen försvinner stigen. Men på ett träd sitter en nästan osynlig skylt Hågådalen med en pil. Klafsa över myrens smalaste del och där ska förhoppningsvis den usla stigen åter ta vid. Då är man på cirka 800 meters höjd över havet. Efter ytterligare vandring bär det nedåt och man skymtar sydspetsen av Yttre Hågåsjön. Söder därom ligger Yttre Hågådalen, som också den byn är avfolkad sedan många år.

(Nordligaste byn i Dalarna med bofasta nu är Grövelsjön och Sjöstugan. Dalarnas högst belägna fasta bosättning torde vara Grövelsjöns turiststation 816 meter över havet. Sveriges högst belägna by med fasta invånare är Högvålen i Härjedalen, på 830 meter över havet. Byn ligger cirka 18 km rakt österut från Övre Hågådalen).

På väg mot Övre Hågådalen (i mitten av juni) vandrar man genom ett oerhört vackert och nästan orört landskap. Låga växter, gran, tall och fjällbjörkar dominerar liksom myrmark och åter myrmark. De djur man märker mest av är insekter samt en och annan orre. Mellan Yttre och Övre Hågådalen får man ta sig i obanad mycket svårforcerad terräng (jag borde ha gått längre västerut) under dryga halvmilen! Observera att denna hela vandring inte är att rekommendera för ovana fjällvandrare! Bra kondition, styrka, obändig vilja,vätska, förtäring och bra på fötterna är ett måste liksom karta/kompass. GPS är heller inte dumt.

Det är troligtvis lättare att ta sig fram på vintern till Övre Hågådalen med skidor då fordonsförbud råder i området. Undertecknad skulle gärna ha lånat ekan som låg vid Yttre Hågåsjön och rott upp till Övre Hågådalen. Men ekan var fastlåst. På vägen tillbaka, när fötterna sved som mest i stövlarna, hade jag gett nästan vad som helst för en helikoptertur till bilen. Men det var bara att kämpa vidare… Tankarna for hela tiden genom huvudet, hur i 17 har folk en gång i tiden kunnat bo i detta område – och överlevt??). Ejnar Saxvall 87 år, numera boende i Kilen, är ett levande bevis på detta!

Väl framme i Övre Hågådalen efter mödosam vandring tar man sig över en liten bro. Därefter möts man av två gårdar, Västgården och Östgården, som utgör byn med ytterligare några små byggnader. Östgården ser ut som vilket faluröda boningshus som helst. Så kommer överraskningen. En gammal rostig uttjänt Folkvagnsbuss står vid Östgården. En av Saxvallsbröderna, som vuxit upp i byn, körde en gång i tiden turister i chassiet, draget efter en vessla!

Anledningen till att man en gång slog sig ner just på denna punkt torde vara att det trots allt växte bra i sydsluttningen och att det gick att ta hö till kreaturen. Byn ligger på en liten kulle vilket gör att de kalla nedvindarna från Näsfjället inte når kullen. I övrigt levde man på jakt och fiske. Samarbetet och utbytet mellan de bofasta och de kringvandrande/skidåkande samerna var omfattande. En förutsättning för överlevnad. Rabarber växer vid stugknutarna samt några vinbärsbuskar…

De första människorna i Övre Hågådalen var samerna som troligtvis redan under 1600-talet nyttjade platsen (då utan känt namn) för bete och tillfällig boplats. Första nybyggaren var enligt uppgift Pick Jo Persson i början av 1800-talet. Den första köpehandlingen från Övre Hågådalen är från 1826 då Hånå Olof Jonsson sålde sitt nybbygge vid Hågåsjön för 120 Riksdaler till Östen Larsson Bergfäldt (1784–1853) med fähus, hölada, mjölkbod, gödsel och ett gödslat höland (tråd). Granne till Jonsson var vid tillfället Jo Gulliksson Ström.

Östen Ersson Bergfäldt (1836–1914) kallades för Fjäll-Östen och kom att bli en av byns mest kände invånare genom åren då han var uppsyningsman. Till en början tillhörde Övre Hågådalen Funäsdalens församling innan den tillfördes Idre socken. Men närheten till Härjedalen gjorde att Övre Hågådalen kändes mera som tillhörande dit än Dalarna. Så småningom såldes gårdarna till Korsnäs och invånarna arrenderade området. Än idag är det Korsnäs som äger byn.

Övre Hågådalens sista brukare kom att från 1917 bli familjen Saxvall, Johannes och Anna med deras sju barn i Östgården. Familjen Olsson, Sven och Ingeborg i Västgården, bodde till 1949 i byn då de flyttade till Foskros. Olssons fick barnen Anna och Per. Saxvalls flyttade till Älvdalen 1955 och så var de senaste bofasta borta från Övre Hågådalen som idag (2013) bara nyttjas vid olika jaktperioder.

Människorna i denna Sveriges högst belägna platå (Dalarna/Härjedalen) med bofast befolkning (!) var otroligt duktiga hantverkare och överlevnadskonstnärer. Tyvärr förmådde de inte att bo kvar. En väg var för många år sedan planerad mellan Siljanskojan förbi Yttre och Övre Hågådalen upp till Gunnars i Härjedalen. Det kunde ha blivit en sidoväg från Ödemarksvägen mellan Idre och Sörvattnet. Men så blev inte fallet. Kanske lika bra det, eller?

Mikael Forslund
mikael.forslund@daladem.se