Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”P & L chockhöjer”

– Vi blev väldigt ställda. Vi höll på att planera inför sommaren och fick veta att de ville ha 50 000 kronor för en yta som var hälften så stor som den vi hade förra året och betalade 20 000 kronor för, säger Annakari Berglund i Borlänge som är kommunikationschef på Hyresgästföreningen region Mitt-Aros/Gävle.

– Vi har varit med sedan 1999. Festivalen vill ju inte enbart att besökarna ska få ta del av musik utan även öppna för tillfället att tala om tillståndet i världen.
Tidigare år har Hyresgästföreningen tyckt att det varit värt pengarna eftersom många unga människor kommer till festivalen, säger hon.
– Vi har sett det som ett sätt att påverka bostadspolitiken. För många unga är bostadsfrågan både aktuell och akut och de har bland annat kunnat skriva vykort till den som varit bostadsminister. Men att betala 50 000 kronor för att hyra en plats är inte försvarbart, säger hon.

Det är medlemmarnas pengar och dem ska Hyresgästföreningen vara försiktig med, betonar hon.
Att höja avgiften för föreningar tror Annakari Berglund är fel väg att gå när Peace & Love brottsas med dålig ekonomi.
– Festivalen mister charmen på det här sättet. Det har ju varit ett myller av verksamheter innan men nu tror jag att vanliga organisationer har svårt att få råd att vara med, säger hon.
Nu försöker Hyresgästföreningen hitta andra sätt och ställen att synas på, berättar hon.
– Sänker de inte avgiften kan vi inte vara med inne på området.

Priserna har höjts på utställningsplatserna genom att ytan minskat, berättar Kristin Forsberg, ansvarig för samarbete/sponsring för Peace & Love.
– Det har resulterat i höjda priser på utställningsplatser på festivalområdet.
Tidigare har också vissa aktörer fåttt väldigt generösa rabatter på sina platser, säger hon.
– Men detta har vi i år tvingats förändra.
Hon berättar också att föreningar som drabbats erbjudits att dela utställningplats.
Hon bekräftar att vissa har fått dubbelt så höga priser.
– Det är så klart tråkigt om det medför att de inte kan vara med.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se