Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På jakt efter folkdansens väsen

dans
”Karmer kring blå” är en balett som bygger på folkdansens grund. Det är den tredje föreställningen i Residans, ett projekt som ska stärka folkdans och musik.
Föreställningen vill fånga folkdansens väsen, bortom traditionella attribut som dräkter och dansernas bestämda steg och turer.

Karmer kring blå
med Andersson Dance.
Urpremiär.
Koreograf: Örjan Andersson.
Kompositör: Hans Appelqvist.
Dansare: Torill Steinfjord, Andreas Berchtold, Anton Schneider, Linda Reinered, Magnus Samuelsson (musiker), Pontus Estling (klarinett), Ellinor Fritz (fiol).
Kostymer: Nina Sandström.
Plats: Dalateaternas lilla scen.

Tre manliga och två kvinnliga dansare med gedigen bakgrund i folkdansens olika sceniska uttryck dansar till nyskapande musik och koreografi.

Folkdansens rörelser genomsyrar föreställningen, men i nya mönster. Dansarna tycks söka sig från vilsenhet till klarhet, pröva, förkasta, förhandla och emellanåt explodera i energi, igenkänning och glädje. Kraftmätningar och attraktion blandas med lekfullhet som roar.
Ibland finns en beslutsamhet som hämtad från ett golv fyllt av hambodansare. Ibland är det som hos Fröding, där ”de hade som brinnande blånor i kroppen ”.
Att dansarna har erfarenhet av andra sammanhang än folkdans tillför en extra dimension.

Det mindre scenformatet bidrar till delaktighet. Dansarnas mimik är talande. Publiken inbjuds att dela frågeställningen.
Var är folkdansens själ starkast – i virtuosa manligt kaxiga klacksparkar, en polskas sugande virvlar, rytmen som ensemblen taktfast klappar fram, eller i en ålderstigen entonig trall sjungen av en gammal fäbodstinta?
Musiken på klarinett och fiol är halva föreställningen. Den rör sig mellan spretigt stackato som för tankarna till den atonala skalan och klarinettens vemodiga folkmusikslingor, blå som ljusrampen i scenografin.
Färgen går igen i kostymerna i blått och svart. En stramhet som passar in både i det traditionella och i det moderna. En blå ton svävar över scenen som ett gammalt minne.

”Karmer kring blå” mottogs med entusiasm av publiken i Falun. Föreställningen visas i morgon i Vansbro, Avesta på onsdag, sedan i Rättvik innan den lämnar Dalarna.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se