Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På jakt efter gamla bilskatter

– Är det här bilskroten är?
Undrade ett par som frågade sig fram den sista biten till RP:s bilskrot i rättviksbyn Röjeråsen. De var inte ensamma som styrde kosan dit på onsdagen.

Tvärtom var det många som hade bokat in någon timme för att botanisera bland många av de uttjänta fordonen. I en del av bilskroten hade fordon staplats på varandra. ”Rasrisk” varnade skyltar vid det område, där allmänheten inte fick gå. Fast det var si och så med efterlydnaden av skyltarna, även om folk inte kollade vad som fanns i de staplade bilarna.

Desto fler tittade på de fordon som stod på marken. Vid ett par gamla Volvo Amazoner träffade Dala-Demokraten en trio från Ånge i Medelpad, Mikael Larsson, Elisabeth Höglund och ­Jonathan Larsson,
– Nej, jag letar inte efter någonting speciellt, sade Mikael Larsson. Det gjorde han mest av nostalgiska skäl.

När det begav sig för många år sedan, 20 eller någonting ditåt, hade han själv en Amazon. Han berättar att han hade lagt ned ganska mycket jobb på den. Ett litet fynd gjorde däremot David Karlsson. I sällskap med bland andra Kenneth Svensson, Vikarbyn, kom han bärande på en gammal rostig fläkt med tillhörande vattenpump.

Den hittade han i en traktor av modell T24, som stod mitt bland ”havet” av skrotbilar.
– Den blir bra att ha när jag ska skotta snö i vinter, säger han.

För en novis i sammanhanget kunde det tyckas ligga många timmars arbete för att få den i användbart skick. Men hans ögon såg någonting helt annat.
– Nej, jag tror inte att det behövs så mycket jobb. Den behöver naturligtvis smörjas upp, men annars ska det inte behövas så mycket, sa han.

I en annan del av bilskrot­en ryckte mor och dotter Hallenberg upp dörren till en Ford Taunus för att ta en bild på inredningen.
– Se det kommer upp växter genom växellådan, sa de, innan de gick vidare bland fordonen.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se