Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På lördag blir ”gubbarna” utmanade

Ett årligen återkommande arrangemang på sjön Barken är Modell Ä-racet i Torrboviken. På lördag förgylls uppvisningstävlingen med en kvartett kvinnliga deltagare.

– Det ska bli så kul, säger Linda Rus och får medhåll av Marie Lekare och Åsa Laurentz, samtliga från Smedjebacken
Genom åren har det varit sällsynt med kvinnliga deltagare, men i år får ”gubbarna” konkurrens. I den större klassen kör Marie Lekare, Åsa Laurentz och Linda Rus och i den mindre klassen ska skönsjungande Maria Keohane delta.
– Det var vid ett svagt ögonblick i höstas som jag och Åsa lovade att vara med och eftersom pappa har fem gamla motorer som stått i många år så fanns det förutsättningar för att vara med, berättar Marie.
Men som sagt, motorerna har inte varit i bruk på länge så Marie och Åsa har tillsammans med anhöriga haft ett styvt jobb med att få fart på de gamla maskinerna.

I går kväll gjorde Åsa och Marie den första träningsrundan i respektive styrpulpetbåt.
Linda Rus, som har en mer renodlad tävlingsbåt, har däremot klarat av många träningsrundor och hon är fylld av tillförsikt inför lördagens arrangemang.
– Det ska bli spännande.
Gemensamt för trion är att det handlar om debut i Modell Ä-racet och alla tre är övertygade om att någon av dem kommer att vinna klassen.
– Jag sätter mina pengar på Linda, säger Marie.

Det är Smedjebackens Båtklubb och Torrbo byalag som står för arrangemanget där båtar med motorer från 1950-talet och äldre tävlar i två klasser. Det handlar om motorer som har mellan två och tolv hästkrafter och flest deltagare brukar det vara i klassen med de lite starkare motorerna.
I samband med att båtklubben 1982 firade 50-årsjubileum bildades Modell Ä-sektionen och samma år kördes den första tävlingen med veteranmotorer i Gladtjärn. Sedan dess har Modell Ä-racet varit ett stående inslag i båtklubbens årliga verksamhet.
Arrangemanget flyttades senare till Prästabadet och sedan några år tillbaka är det förlagt till Torrboviken. Från början var det regelrätta tävlingar, men numera är det en tävlingsinspirerad uppvisning.
I morgon lördag med start klockan 13.00 körs årets upplaga och den pågår till cirka 17.00.
– Vi har ju ingen föranmälan, men vad jag vet nu så är det 13 båtar i klassen med större motorer och fyra–fem i den andra klassen, säger Kurt Melin i Modell Ä-sektionen.

Frank Elfstedt/DT