Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På måndag firar högskolan internationella språkdagen

- Språk är mycket mer än att böja verb, säger Elin Holmsten, chef för avdelningen främmande språk.
På måndag bjuder högskolan på språkfest i Kårhuset för att fira internationella språkdagen.

Högskolan var tidigt ute med att satsa på språkundervisning på distans via nätet. I dag har skolan studenter från Bangkok till Bojsenburg, berättar Ulf Magnusson, administrativ chef.
Skolan har 108 språklärare med ett 25-tal olika nationaliteter och 80 procent av undervisningen sker på distans via nätet. Under fyra år har antal distanselever ökat från 500 till 2000. En professor i arabiska språk vid universitetet i Oxford hör till dem som undervisar vid Högskolan, via nätet.
Engelska är i topp, på andra plats kommer svenska som andra språk och på tredje japanska. Det är främst den japanska kulturen som lockar, berättar Ulf Magnusson, akademisk chef,
I nya biblioteket blir det ett språkcentrum, det finns än så länge virtuellt. Ett språkkafé är i full gång, i Falun på Wayne´s Coffee och i Borlänge på Peace Lovecafét varannan måndag.

Senaste kafékvällen kom ett 40-tal


- Senaste kafékvällen i Falun kom det ett 40-tal personer, berättar Loretta Qwarnström, adjunkt i engelska.
Alla är välkomna och det enda som kostar är om man vill fika, betonar hon.
- Man väljer det språk-bord som passar; engelska, italienska, ryska, svenska och tyska i Falun och sedan är det bara att prata på.
Ett annat projekt är att hitta en konversationskompis och köra Tandem, betonar Loretta Qwarnström. Hon sätter sig vid datorn och visar hur en lektion på nätet kan gå till. En lärare i kinesiska ritar ett skrivtecken samtidigt som eleven ritar efter bredvid.
- Individuell undervisning, betonar hon.
Många föreläsningar som hålls i högskolan läggs ut på nätet.
Under internationella språkdagen på måndag blir det bland annat prova på arabiska, portugisiska, japanska, kinesiska, ryska.
Gillis Herlitz berättar om kulturmöten. Det blir också miniföreläsningar som tusen och ett sätt att göra affärer i Kina, Ryssland, Brasilien, Arabvärlden.
Mer information om högskolans språkundervisning och olika projekt finns på www.du.se/sprakcentrum.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se