Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På nytt stort intresse för jobb- och studiemässan

På onsdagen var det dags för den åttonde upplagan av jobb- och studiemässan i Folkets hus. Arrangörerna meddelade på eftermiddagen att drygt 1 300 personer hade besökt mässan och det var i paritet med förra året.

Annons

Mässan arrangeras av Samarkand2015:s Högskolecentrum i samarbete med VBU och ABB Industrigymnasium. Ett 30-tal företag, organisationer och skolor medverkade som utställare.

Mässan vänder sig till ungdomar som går eller har slutat i gymnasiet, vuxna som har jobb men som vill vidareutbilda sig eller byta jobb, arbetssökande och studie- och yrkesvägledare.

Årets tema var yrkeskunskap. Hos en del arbetsgivare börjar kompetens- och arbetskraftsbristen att bli, och är, akut. Ett exempel är MVUSAB i Morgårdshammar som under ett antal år haft svårt att få tag i yrkesutbildad arbetskraft.

MVUSAB var på plats i går och representerades av Stefan Midér och Ulf Holmqvist som under dagen hade många besökare och fick svara många frågor.

Amelie Andersson och Christa Johansson, Säfsen Resort, fick för besökarna berätta om möjligheterna att få jobb vid fritidsanläggningen i Fredriksberg där det till stor del handlar om säsongarbeten.

– Dom frågar om jobb och utbildning, sa Amelie.

Polismyndigheten var också på plats och Ludvikapolisens Lars Karlsson kunde bland annat informera om att den som i dag utbildar sig till polis, garanterat har ett fast jobb efter utbildningen.

Under mässan var det fem VBU-elever och fem elever från ABB Industrigymnasium som fungerade som mässvärdar. En av dem var Simon Vauzoele, 19 år, som går tredje året på VBU, handelsprogrammet.

Simon berättade att han tänker utbilda sig till just polis. Och att en anledning tär att han då kan få ett fast jobb.

– Men först har jag tänkt utbilda mig inom försvarsmakten, påpekade Simon.

För arbetsgivare är mässdagen en möjlighet att rekrytera morgondagens personal. Vidare berätta om vilka yrken som finns vid respektive arbetsgivare och om rekryteringsbehoven. För utbildningssamordnare, att sprida information och inspiration om studier och möjligheterna med att studera.

En som har tänkt sig att studera vidare efter gymnasiet är Andrea Gauffin, 17 år. Hon går andra året på ABB Industrigymnasium, teknik och produktionskunskap. Även hon var mässvärd och hade under dagen tittat lite närmare på vad KTH (Kungliga tekniska högskolan) hade att erbjuda.

– Jag tänker studera vidare efter gymnasiet och KTH hade flera linjer som lät intressanta. Bland annat en med programmering och matte.

Under mässdagen arrangerades också föreläsningar och en paneldebatt.

Annons