Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

på Säters innergårdar

Annons

Många avgörande händelser i Säters utveckling skedde förra sekelskiftet, då staden gick från att vara en by med stadsprivilegier till att bli vad den är idag. De historiska gestaltningarna under Säterstampen vill levandegöra historian.

Just nu pågår de sista finslipningarna inför årets historiska scener. Det är den populära stadsvandringen som får en ny form. Nu ska varje scen få en fast plats på någon av stadens innergårdar och spelas flera gånger. Något som gör att många fler kommer ha möjlighet att se scenerna.
- En massa småscener är inte fastslagna, utan kommer utspela sig runt om i staden. Det händer mycket mer nu än förut. Det blir förlösande att förändra Stampen såhär, säger Karin Hästö. Det är hon som införde de dramatiserade vandringarna under Stampen, för tio år sedan, där viktiga händelser i Sverige och Säter utspelas runt om i staden. Första året de prövade var de nästan tvåhundra personer som följde med i slutet av vandringen. Det är också Karin Hästö som skrivit alla scenerna. Hon är kultursekreterare i Säter, men har en historieutbildning i botten och har också arbetat mycket med att levandegöra historia tidigare i sitt yrkesliv.
- Jag älskar att det här. Det är det absolut roligaste jag vet. Säter är ju en underbar stad. Varendra timmervägg berättar ju historia.

Säterbor spelar
På Västra långgatan 9 ska mötet med Svenska Gruvarbetarföreningens avdelning 20 att hållas. Scenen utspelas i slutet av den fyra månader långa strejken som gruvarbetarna i Bispberg framhärdade i för lite drygt hundra år sedan, år 1909. Just det här manuset skrevs av efter sekreterare Ivströms närmast oläsliga handstil i protokoll från möten som bevarats i Falun. I rollerna som ordförande Dahl och sekreterare Ivström ses Lennart Eriksson och Per-Erik Hästö. Alla rollerna besätts genom personliga förfrågningar från Karin Hästö. Nästan ingen har någon större skådespelarvana sen tidigare.
- Vi har med folk som aldrig har spelat teater förut. Det är roligt för Säterbor att se andra Säterbor spela, säger Karin Hästö.

VICTORIA GREVE
victoria.greve@daladem.se
0225-52057