Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På torsdag invigs ny musikalisk mötesplats i Vansbro

Annons


Att repa i källar'n eller i nån gammal lada har varit enda alternativen för många band i Vansbro.
Behovet av en replokal har varit skriande.
Nu har gamla Libra snickerifabrik byggts om för att passa till ändamålet. På torsdag är det invigning.

Det var när Vansbro Kulturhus ideella förening tog tag i problemet som det började hända saker.
- Det har varit svårt för enskilda band att hitta lämpliga replokaler, men vi fick upp ögonen för Libras kontorslokaler och nu hyr vi dom förmånligt, berättar Yasin Gyltepe som driver Vansbro Kulturhus.
Med hjälp av 80000 kronor har lokalerna ljudisolerats och försetts med värmepump, och nu börjar ombyggnaden närma sig slutet. Lokala studieförbund och företag har ställt upp och sponsrat med pengar och byggmateriel.

- Redan för ett halvår sedan kunde de första banden börja repa i lokalen, och det har fungerat jättebra, fortsätter Yasin Gyltepe.
Studieförbundet Vuxenskolan hyr ett av rummen som ska inrymma verksamhet för unga musiker. Kulturföreningen disponerar ett rum som ska fyllas med en ljudanläggning och instrument som kan användas av ungdomar som inte har egen utrustning.
- Övriga fyra rum delas av olika band, berättar Tim Nedergård som spelar i hårdrockbandet In Mourning som efter många år i källare och i replokal i Borlänge äntligen kan flytta hem till Vansbro.
- Bara det att ha tillgång till toalett är stort, säger Tim med ett brett leende.

En stor vinst med att ha en gemensam replokal mitt i byn är att musiker i alla åldrar kan träffas. På lokalens caféscen kan man spela för varann över en fika.
- Det kommer att vara verksamhet här sju dagar i veckan, säger Yasin Gyltepe nöjt.
På torsdag är det invigning och då kommer alla band att spela och besökarna bjuds på fika.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS