Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På torsdag startar utgrävningarna

När arkeologerna från Dalarnas museum gjorde en första undersökning av prästgårdens trädgård hittades lämningar från järnåldern. Nu blir det utgrävning på jakt efter fler fynd innan Dellner fortsätter sin kontorsutbyggnad.

Området ligger inom Vika kyrkby som är en känd fornlämning. Som vid alla förändringar i äldre kulturlandskap gjordes en första undersökning av arkeologer.
- Genom att göra titthål i marken har vi funnit spår efter stolphus från järnåldern, det verkar finnas väldigt mycket på den här lilla platsen, berättar Anna Lögdqvist, arkeolog vid Dalarnas museum.
Dellner har funnits i Vika sedan 1947 men Vika är en gammal bygd med anor från åtminstone järnåldern. Idag har Dellner verksamhet i Vikas tidigare prästgård. Trädgården är stor och det är den som nu grävs upp för att bebyggas.
- När vi bestämde oss för att utöka med nya kontorslokaler ansökte vi om bygglov hos länsstyrelsen. Nu har länsstyrelsen bestämt om en större arkeologisk utgrävning, säger Björn Falk Linder, fastighetschef på Dellner.
Det är ganska ovanligt att det inom gamla byar finns obebyggda tomter vilket gör att det kan finnas en hel del fornfynd att hitta. Någon närmare datering är ännu ej gjord men att lämningar äldre än tusen år finns under matjordslagret är troligt.
- Vi har räknat med att våra utgrävningar tar ungefär två veckor. Då har vi dokumenterat vad vi hittat. Varje utgrävning är en viktig pusselbit. Man får bitar lite här och där och kan på så sätt pussla ihop en allt mer sammansatt bild om vår forntid, säger Anna Lögdqvist.
På söndag är det arkeologins dag. På utgrävningsplatsen i Vika kyrkby kommer Anna Lögdqvist att klockan 13.00 visa och berätta om platsens förhistoria och om själva utgrävningen.


CAMILLA SELLERGREN
023-475 92
camilla.sellergren@daladem.se