Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paneldebatt om fattigdom väcker känslor

- Vi behöver prata med folk, inte om dem, säger Jenny Sjödin, en deltagarna i en konferens om fattigdom och social utstägning.

EU- kommissionen har utsett år 2010 till året för bekämpning av fattigdom och social utestängning. Med anledning av det hölls under måndagen en paneldebatt i Folkets hus. Jenny Sjödin som var där för att i egenskap av före detta missbrukare sammanfatta debatten var kritisk.

- Vad är det för syn vi har på människan egentligen? Samhället är väl vi alla. Alla vi som jobbar med dessa frågor måste börja prata med folk som lever i utanförskap, inte om dem.

Debatten handlade framförallt om det är samhället eller olika ideella insatser och organisationer som behövs för att komma tillrätta med den ökande fattigdomen. Gång på gång pratade de deltagande politikerna om att man ska prata med människor, inte om dem. Något Jenny Sjödin som nu arbetar för Riksförbundet för hjälp åt narkotika och läkemedelsberoende tyckte de misslyckats grovt med.

Ett fel i systemet

- Vi har ett fel i systemet. AMS fungerar till exempel inte. Som arbetslös får man gå en kurs där man lär sig att skriva sitt CV. När man är färdig med den så får man på sin höjd en praktikplats. När den tar slut är man tillbaka till CV- kursen. Så här kan det fortsätta gång på gång. Är det då detta som är problemet? Att man inte kan skriva ett CV?
I paneldebatten deltog Ulla Inger Eriksson, diakon i Falu- Kristine församling, Salka Börjesson Eynon, vd för Green Hotel Tällberg, Namu Nambiar, ambassadör för temaåret, Gunnel Gyllander, socialchef i Mora kommun, Barbro Hietala Nordlund (S) och Ann- Britt Åsebol (M).

Elva sökte pengar

Ulla Inger Eriksson berättar att det var elva personer som sökte pengar från kyrkans olika fonder för åtta år sedan. Förra året var det 200.
- För ett par år sedan sökte människor pengar från dessa fonder för att få lite guldkant på tillvaron. Nu går pengarna till mat, hälsa och tandvård. Vem som helst kan hamna i ett utanförskap idag.

Ann- Britt Åsebol (M) menar att det viktigaste politikerna har att göra är att få människor i jobb. Även detta ställde sig Jenny Sjödin kritisk mot.
- Det viktigaste för människor är att vara del av någonting. Vissa människor är inte kapabla att jobba, men alla har vi en roll att fylla. Vare sig det är jobb eller något annat.

Erik Petersson
023-475 00