Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parasitmask funnen i skjuten dalabjörn

För första gången har man hittat trikiner i en skjuten Dalabjörn. Även en björn som skjutits i Stugun i Jämtland innehöll dessa parasitmaskar.

Dalabjörnen var en hanne på 124 kilo som sköts i trakterna utanför Orsa och det är som sagt det första fyndet av trikiner i länet.
Två gånger tidigare har trikiner hittats i skjutna björnar i Sverige. Åren 2009 och 2012 hittades parasiterna i björnar från trakterna kring Dorotea.

Det var vid en trikinanalys hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som det upptäcktes att björnarna hade trikinlarver. Köttet var infekterat med cirka 10 larv­er per gram kött.

Man har även hittat trikiner i några skjutna rävar. Djur som äter av smittat kött riskerar att drabbas och kan då även föra smittan vidare, då de även har larverna i sin avföring.
På fredagen avlystes björnjakten i delområde två då alla 40 björnar har skjutits. Totalt har 50 björnar skjutits i länet.

Curt Kvicker
curt.kvicker@daladem.se