Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkour och pannafotboll

Kommunen satsade fem miljoner, Avestaborna ville ha en sportpark. Delar av etapp ett är på plats, och i vår blir det invigning. Alltid öppen, ingen bokning är ledorden.

Förslaget kom från ungdomsrådet, kommunen avsatte pengar och medborgarna fick rösta om vilken typ av park de ville ha.
– Vi vill uppnå ett av kommunens mål som kallas ungdomsstaden, förklarar Bildningsstyrelsens ordförande Mikael Westberg (S). Vi vill att unga ska kunna bo och trivas i Avesta och vi tror att den här anläggningen kommer att bli väldigt populär.
Sportparken kommer att finnas på båda sidor om Axel Johnsons väg. Etapp ett ligger bredvid Avestavallen vid skateparken. Där bygger Avesta RC-klubb nu en rc-bana för radiostyrda bilar. Marken ska täckas med en begagnad konstgräsmatta som kommunen fått till skänks av Sundsvalls kommun. Det blir depåtorn med tidtagning.

Intill ligger en konstgräsplan som kan användas för bollsporter under sommaren. På vintern ska den spolas för att kunna användas för hockey.
– Den planen kommer att alltid vara öppen och alltid ledig, berättar fritidschef Georgios Nielsen. Den går inte att boka och meningen är att man ska samsas, kanske spela basket på halva planen och fotboll på andra halvan.
Mellan idrottsplanen och skateparken byggs en rund parkourbana. Inne i den kommer det att finnas väggar, kulor och andra förankrade föremål att klättra och hoppa mellan.

Asfalten för tennisbanan är lagd. Den ska täckas av ett tjockt färglager som gör den lite mjukare.
Bredvid den planeras en ”pannabur”, den är en rund bur för fotboll. Med två små mål kan man spela en och en, eller två och två eller bara använda för att träna och visa upp fotbollstrick. En sport som ökar med kanonfart.
Alla planer har egen belysning. Det är bara att trycka på en knapp så tänds belysningen för just den del du vill använda.

Planen är att vägarna inom området ska asfalteras och snyggas upp. Till parken kopplas också den före detta handelsträdgården, som kommunen köpte för ett par år sedan. Här ska det finnas kontor för fältassistenterna, toaletter och kanske också en fritidsgård för högstadieelever.
I Sportparken ingår också en övergång till andra sidan Axels Johnsons väg med badhus och skolor. Bakom badhuset kommer del två av Sportparken. Kullen byggs ut för att bli en pulk- och kälkbacken för barn. En niohålsbana för frisbeegolf och kanske en kaningshoppningsbana ska byggas. Det ska bli asfalterade småvägar, parksoffor och närkontakt med badhuset och skolorna.
– Tidsplanen är så fort som möjligt, säger Georgios Nielsen. Invigningen blir i vår och då ska det mesta vara klart

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se