Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient utsattes för onödig smärta

– Morfinet gavs för sent och det fick till följd att patienten utsattes för onödig smärta, anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som utrett en vårdhändelse vid ett boende i Gagnefs kommun.

En anhörig till patienten har gjort en anmälan om fel i vården i form av bristande omvårdnad.
IVO har övertagit ärendet från den tidigare tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen.
Anmälaren hävdar att patienten inte fick den ångest- och smärtlindring som ordinerats av läkare och att överlämnandet av information mellan olika vårdgrupper inte fungerade.

Det handlade om palliativ vård, vård i livets slutskede, och patienten hade svåra plågor och ångest.
Efter att ha utrett fallet konstaterar IVO att enligt Socialstyrelsen är ”den onödiga smärtan, den som är behandlingsbar, en oacceptabel avvikelse”.

IVO gör bedömningen att i det här fallet har kraven på god vård enligt Hälso- och sjukvårdslagen inte uppfyllts och pekar på att läkemedelsordinationen varit otydlig och att uppgifter om att och hur morfin skulle ges inte överensstämde mellan olika dokument.
– Därutöver fanns en odaterad och osignerad handskriven ordination på dosreceptet, skriver IVO, som bedömer det som ett brott mot föreskrifterna.
Patientjournalen från boendet bedöms som svåröverskådlig, tidsangivelserna som oklara och bedömningen av patientens tillstånd och läkemedelsuppgifterna som ofullständigt dokumenterade.
Dessutom konstaterar Inspektionen för vård och omsorg att det är oklart hur och till vem informationen lämnats.

IVO avslutar ärendet med att framhålla det ansvar som åligger kommunstyrelsen när det gäller att säkerställa verksamhetens kvalitet.

Kent Olsson
kent.olsson@dt.se