Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påverkad krockade och dömd till böter

Vittnen uppger att färden till Falun gick i 200 km/tim.
Strax innan Pilborondellen krockade Mercedesen och den påkörda bilen voltade ner i diket.
Prov visade att föraren var påverkad av amfetamin.
På torsdagen dömdes en 29-årig man från Borlänge i Falu tingsrätt till böter och skadestånd för vårdslöshet i trafik, rattfylleri och narkotikabrott.

29-åringen uppgav i tinget att han var på väg till till Falu Lasarett. Han bestrider brott. Han menar att den framförvarande bilen oväntat bytt körfält. Han försökte undvika kollisionen men kunde inte. Efter olyckan har han kört till Falu lasarett och vårdpersonal kontaktade polisen efter misstanke om drogpåverkan. Prov visade att han vid tillfället varit påverkad av amfetamin.
Han bestrider även narkotikabrott och hävdar att han på grund av ett dåligt knä ätit smärtsstillande och omedvetet fått i sig narkotikan. Han gjorde även ett försök att slingra sig från att det var han som kört bilen vid olyckstillfället och att han kört för fort .
Tingsrätten avfärdar 29-åringen försök till bortförklaringar. Rätten anser att han måste varit medveten om att han intagit narkotiska preparat och att det påverkat hans omdöme oavsett medicin eller på annat sätt. Passagerarna i den påkörda bilen uppger att Mercedes körde rakt in i bilens vänstra sida och att bilen därefter voltade fyra, fem gånger i diket. Bilen totalförstördes. Efter att ha hört andra vittnen som noterat 29-åringens racerfart anser rätten det styrkt att 29-åringen varit vårdslös i trafiken.
Nu är det inte första gången som kör bil narkotikapåverkad. Han har fastnat i trafikkontrollen i både Falun och Säter och prov har visat att han har varit drograttfull. Han nekar till allt och skyller på det dåliga knäet och smärtstillande och att han inte uppfattat att han varit påverkad.
Falu tingsrätt dömer honom till 6000 kronor i böter och några tusenlappar i skadestånd till trafikoffer samt 560 kronor för att täcka statens kostnader för blodanalys

HANS DAHLQVIST