Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedofilen "Douglas Demoon" i häkte för nya brott

Han hinner aldrig avtjäna sina straff, 53-åringen som på nätet raggar småflickor som 20-årige juridikstudenten Douglas Demoon. Den här gången frigavs han 7 juni. Bara för att nu åter sitta häktad för sexövergrepp som inleddes en vecka tidigare.

Liksom förra gången har 53-åringen gett sig på ett av sina tidigare offer, en ung kvinna som han tidigare utsatt för brott och som han nu försökt tvinga att ställa upp på nya krav genom att hota sprida pornografiska bilder av henne på nätet. Hoten har han skickat mellan 1 juni och 25 augusti och för detta åtalas nu 53-åringen för sexuellt ofredande.

Vidare åtalas 53-åringen för grovt förtal bestående i att han skapat en Facebook-grupp där han fullföljt hoten och lagt ut bilder på offret, kallat henne för "porrbloggerska" och via e-post spridit uppgifter om gruppen och en annan nätadress där bilder på offrets skulle kunna ses.

Det nya åtalet omfattar också sexuellt ofredande mot en annan ung kvinna under liknande omständigheter. Han har via Facebook kontaktat henne, påstått sig ha till bilder och filmer där hon poserar sexuellt och hotat sprida dem på nätet och till hennes sambo och närstående.

53-åringen nekar till allt, men åklagaren Kristofer Magnusson går till rätten med omfattande elektroniskt bevisning som visar kontakter och kopplingar, skärmdumpar av meddelanden och analys av telefoner som använts vid brotten.

Det han nu åtalas för är dessutom i linje med 53-åringen tidigare beteende. Han avslöjades 2009 med att via nätet ha haft kontakt med drygt 300 unga flickor, flera av dem minderåriga. Som 20-årige juridikstudenten Douglas Demoon tjusade han unga flickor och fick den att sexposera framför webbkameran. När han fått bilderna dök han upp som sig själv och hotade visa bilderna för föräldrar och andra om han inte fick samlag. Flickorna kontaktade nätförälskelsen Douglas Demoon som - inte oväntat - gav rådet att ge efter för utpressningen och ställa upp.

Avslöjandet ledde till att 53-åringen då dömdes till fängelse i fyra och ett halvt år för våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt mot barn och sju fall av ofredande. De senare fallen är snarlika sexövergreppen, men skillnaden att offren inte låtit sig utnyttjas. I flera fall har offren blivit förföljda i och i något fall uppringda av 53-åringen när han uppenbarligen sett dem men de inte sett honom, vilket skapat otrygghet hos dem.

Sedan domen vunnit laga kraft återupptogs en utredning från 1999 där 53-åringen misstänktes för övergrepp mot en tidigare styvdotter, då nio år gammal. Utredningen ledde till åtal som dock ogillades av en oenig tingsrätt 2012.

Då var Douglas Demoon åter ute på nätet. Medan han ännu avtjänade straffet från 2009 började 53-åringen sprida så kallade bombmattor med kontaktförsök på nätet. Det gjordes bland annat under permissioner från fängelset då han använda en dator på fängelseortens bibliotek. Han lockade nya unga flickor att posera men gav sig dessutom på ett av offren från det tidigare målet. Det är samma flicka som han nu åter åtalas för att ha utsatt för nya brott. Hon fick plötsligt bilder från den tidigare utredningen skickade till sig. 53-åringen dömdes i april 2013 till två års fängelse för grovt förtal, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till sådan och för sexuellt ofredande. Ett år av den villkorliga frigivningen förverkades och han blev kvar i fängelse til 7 juni i år.

Döms han nu kan det resultera i sluten psykvård. Sen har greps i augusti har det gjorts en så kallas paragraf 7-undersökning av 53-åringen. Enligt den misstänks 53-åringen lida av en allvarlig störning och en rättspsykiatrisk undersökning rekommenderas. Ett av skälen är 53-åringens totala förnekade av den brottslighet han dömts för och nu åter är åtalad för. Förnekandet ställt i relation till 53-åringen annars så vardagligt normala beteende ses som ett skäl att rekommendera en rättspsykiatrisk undersökning.

LÄS ÄVEN:

Sexutpressade flickor

Våldtäktsdömd sökte upp offer

Återfall gör två år till tre