Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pekas ut för att ha fattat beslut trots jäv

Sista ordet i fråga om vindkraftsutbyggnaden i Åsgarn är långt ifrån sagt.
Visserligen har kommunfullmäktiges majoritet gett rätt att nyttja skogarna norr om Åsgarn till vindkraftverk. men förslaget är just nu ute på samråd.
Och nu överklagas också beslutet - på grund av jäv.

Såväl socialdemokraten Ulf Kolmodin som miljöpartisten Roland Söderberg har överklagat kommunfullmäktiges beslut till Förvaltningsrätten i Falun.
Bägge två hänvisar till Kommunallagens femte kapitel, där det står att ”Ledamot ej får delta i handläggningen av ett ärende som personligen rör personen själv, ledamotens make, föräldrar, barn eller syskon, eller någon annan närstående.”

C-ledamot markägare

- I detta fall deltog ledamoten Karin Perers, C i beslutet trots att hon är markägare i det område som beslutet rör och har ekonomisk vinning av beslutet, skriver Ulf Kolmodin i sitt överklagande.
Det här är också Roland Söderbergs argument.
- Hon borde ha anmält jäv. I stället underlät hon att kungöra sitt markägarskap och aktivt i plenum och i kommundelsrådslag verkat för att området med hennes mark skulle möjliggöras för framtida vindkraftsetableringar i konflikt mot vad tjänstemännen föreslagit.
Därmed anser han att beslutet ska ogiltigförklaras.

Välkomnar prövning

Själv konstaterar Karin Perers att hon är glad över att ärendet blir ordentligt prövat.
- Jag vill naturligtvis att allt ska vara korrekt. Därför rådgjorde jag med kunnigt folk om det här innan beslutet. Enligt de råd jag fick gäller aldrig jäv beslut om översiktsplaner. Enligt
plan- och bygglagen står det också att översiktsplan ska ge vägledning för beslut om hur mark och vattenområden ska användas. Men jag är inte spiksäker.
Hon påpekar samtidigt - vilket hon framfört vid flera rådslagsmöten - att frågan kommer i en helt annan dager om företag ansöker om att få anlägga en vindkraftspark i nämnda området.
- Då blir det ett ärende och då kan våran mark beröras. Då gäller jäv.
Avesta kommun har fram till 8 augusti på sig att ge sin syn på överklagandet.
KERSTIN ERIKSSON