Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar styr vården

Lars Jerdén, distriktsläkare på Jakobsgårdarnas vårdcentral i Borlänge, är en av flera tusen läkare i landet som skrivit på läkaruppropet för en bättre sjukvård.

Det började efter Maciej Zarembas artikelserie i DN. Ett antal läkare kände att det är dags att de som profession formulerar sig och kritiserar dagens system och de konsekvenser som systemet medför.

De välkomnade alla läkare och fick snart flera tusen namn från alla från ST- till AT-läkare, läkare under utbildning till specialistläkare. Sedan har en rad andra, från patienter till pensionärer, ­hakat på och nu är uppropet ­uppe i över 8 000 namn.
– I stället för att fokusera på en god vård och att patienterna ska må bättre och leva längre är det fokus på att tjäna pengar i vården hos alla från IT- till vårdcentraler och kliniker, säger Jerdén som för dagen finns i Centrum för klinisk forskning där han forskar om ungdomars hälsa.

Han anser också att fel saker ofta mäts i landstingen.
– Vi får till exempel betalt för att fråga om patienters rökvanor. Men vi vet att kunna erbjuda rökavvänjning i grupp är det bästa.
– Det tar över huvud taget vansinnigt lång tid att registrera olika saker även om det inte har någon betydelse för den enskilde patienten.

Ett annat exempel är recept på motion som är bra, betonar han.
– Men risken är att – om vi får betalt för att skriva ut sådana recept vilket en del betalar – att vi då fokuserar på patienter som redan är motiverade.

Och det är sårbara grupper som drabbas när kvaliteten inte prioriteras, säger han.
– Vården ska styras efter vad som är bäst för patienterna. Framför allt de patienter som har störst behov och som själva har svårt att hävda sina rättigheter.

Nu hamnar fokus alltmer på vad vården tjänar pengar på och på tidskrävande och dåliga sätt att mäta vad vi uträttar. Gunnar Svärd, läkare på Kvarnsvedens vårdcentral, och Daniel Svedin, läkare på Norslunds vårdcentral, hör också till dalaläkarna som undertecknat förutom en rad AT- och ST-läkare och läkare på lasarettsklinikerna.
– Vi arbetar ju med människor och inte med brödrostar. Då är det fel att enbart se till produktion och inte kvalitet, säger Daniel Svedin.

Uppropet betonar bland annat att den bild som politiker ger av dagens sjukvård inte överensstämmer med läkarnas vardag. Ständiga förbättringsarbeten pågår i vården men de betonar att de ändå ser hur sjukvården försämras till följd av ett system som i sig är felkonstruerat.
– Svenska läkare spenderar minst tid i Europa på sina patienter. Det beror delvis på att vårt sjukvårdssystem är uppbyggt på ekonomi och produktion i stället för på patientens behov.

Och för att redovisa deras produktivitet åläggs de en enorm administrativ arbetsbörda som tar tid från deras patienter, skriver de.
– Patienten är inte en produkt vilken som helst på en marknad. I dagens system förutsätts patienten agera som en bricka enligt ett förutbestämt mönster.

I realiteten är patienten komplex och passar därmed inte in i dagens system, fortsätter de.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se