Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pepparsprej utrymde två borlängeskolor
Räddningstjänsten, ambulans och polis var på plats och Hushagsskolan utrymdes efter ett gaslarm. Strax därefter gick larmet om att samma sak hänt på Erikslundsgymnasiet i Borlänge.

Det var full utryckning. Ambulanser brandbilar och polisbilar kom till plats. Till Hushagsgymnasiet en styrka från Borlänge och till Erikslundsgymnasiet en styrka från Falun.
Gaslukten kom från ett omklädningsrum och spred sig ut i en korridor.
Gasen känns stickande och man kan få svårt att andas. Några av eleverna fick hjälp med syrgas av ambulanspersonal. När gasen kändes slogs brandlarmet på och alla elever och personal fick gå ut.

Under sökandet i lokalerna får elever och lärare stå utanför. Räddningstjänsten hittade inga läckor eller trasigt bland svetsgas.
– Allt är stängt, säger Björn Holmberg.
Eleverna fick efter ett par timmars väntan gå hem för dagen, skolan vädras ut ordentligt och i dag är det skoldag som vanligt. Och med hjälp av fläktar ska den stickande lukten ur lokalerna.

Någon elev blev dålig och fick åka till sjukhus.
– Det kan vara pepparsprej, säger Björn Holmberg, räddningsledare på platsen.
Och polispatrull som kom till platsen kände ingen lukten på pepparsprej.
Att inneha pepparsprej är olagligt, det räknas som olagligt vapeninnehav.
På Hushagsgymnasiet går det 450 elever, men alla är inte där samtidigt.
– Jag ska skriva ihop ett brev till all lärare så att all ger samma information till eleverna på tisdagen, säger Anna Torssander, biträdande rektor på Hushagsgymnasiet.

Det har resulterat i att nu ska Hushagsgymnasiet samlas tillsammans med Räddningstjänst och samordna hur man ska utrymma skolan när det händer något.
På Erikslundsgymnasiet var det inte lika mycket stickande lukt, men skolan fick ändå utrymmas.
Det är ännu inte känt vem som sprejat med pepparsprejen. Polisen utreder ärendet vidare.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se