Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per-Eric har tagit ”tempen” på mars

Tycker du att mars varit kall?
Per-Eric Westblom, som hållit koll på vädret i Smedjebacken sedan 1980-talet, ger dig rätt.
– Hittills i mars har vi faktiskt haft lägre dygnsmedeltemperatur än i februari, berättar han.

”Smedjebackens väderstation Bylandet”.
Här, i närheten av reningsverket, har Westblom sin väderutrustning och hit kommer han minst en gång i veckan för att avläsa temperatur, luftfuktighet och nederbörd.
– Kallast hittills i mars var det natten till den 15 mars med 23 minusgrader. Till dags dato (söndagen den 17 mars) är dygnsmedeltemperaturen i mars minus fyra grader. I februari låg den på minus tre grader.

Westblom berättar vidare att mars har varit extremt nederbördsfattig. Hittills har det fallit 1,4 millimeter i smält form och det normala borde vara 20 – 30 millimeter.

– Det är kombinationen av lite nederbörd och högtrycksläget, som rått sedan 6 mars, som medfört den stränga kyla vi har haft sedan den 13 mars, förklarar Per-Eric Westblom.
Inledningen av mars påminde annars om mars 2012. Under mars i fjol låg det ingen snö alls och medeltemperaturen under månaden blev plus 5,5 grader i Smedjebacken.
– Mars i år började med vårvärme och det höll i sig de tre första dagarna. Den 2 mars noterades den hittills högsta temperaturen denna månad, strax över sex plusgrader.

49-årige Westblom jobbar till vardags med besiktningar av ventilationsanläggningar i Borlängeområdet. Men väderleken har alltid varit ett stort fritidsintresse och det började redan i skolåren.
– Det var en skolfröken hemma i Norberg som gärna skrev upp uppgifter om när vårblommorna kom och det väckte mitt intresse. När jag var 12 år fick jag en barometer av min far Kjell och så kom 1977 med en meter snö och stor vårflod. Sedan dess har mitt intresse bara ökat och ökat. Jag kan inte sluta.

Väderstationen vid Bylandet är hans egna projekt och har ingen koppling till väderlekstjänsten SMHI. Sedan 1988 har stationen stått här och Westblom har papper där han kan gå tillbaka och kontrollera hur vädret var en viss månad ett visst år.
Kanske kommer mars 2013 att gå till historien som en av de kallaste marsmånaderna, åtminstone på den här sidan om sekelskiftet. Hittills är det dåligt med vårtecken, har han noterat, bara några snödroppar och så har sångsvan och fiskmås observerats.
Per-Eric Westblom ger inte heller mycket hopp till alla dem som snabbt vill känna vårvärmen mot kinderna.
– Det har nyligen varit nymåne och ett gammalt tecken är att det väder som råder kring nymåneveckan består månaden ut.

Torbjörn Granling/DT