Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Mårthans på snösko-VM i Italien

Per Mårthans är precis tillbaka från VM i snöskor i Italien. Han blev invald som skandinavisk representant i internationella kommittén.

Detta kan betraktas som epokgörande för sporten i Sverige, tror han själv.
– Rättvik 2014 kommer att bli ett avstamp för en ny era i snowshoeing och ett avstamp mot något mycket större som sport betraktat, säger Mårthans.
Härintill är några bilder av Mårthans från VM Ciaspolada i Trentino Italien, som gick bara några mil från Val di Fiemme.
På en av bilderna syns Per Mårthans på scenen, där han står i rättvikströja och rättviksmössa, i samband med ceremonin.

– Vi fick oerhört fina gåvor för att överta stafettpinnen, däribland en pokal (se bild).
Mårthans hade knappt hunnit komma hem på tisdagen förrän han senare på kvällen var med i direktsändning i P4 Karlavagnen (ämnet var vintersporter) och gjorde reklam för snöskor och snöskotävlingen i Rättvik, alltså den som går av stapeln 26 januari.
Då blir det en stor satsning på motionsklassen samt många andra nyheter, däribland att Rättvik är med och startar samarbetet med fler tävlingar i Sverige och Norge. Det handlar om att bli den första Skandinaviska Mästaren.

– Man behöver inte vara bäst och snabbast alltid. Vi har skapat ett system, och dignande prisbord, för de som deltar i 2, 3 eller 4 tävlingar.
Ju fler orter man deltar i (fyra stycken 2013), desto fler värdebevis erhåller man i den utlottning som sedan sker bland samtliga deltagare som startat i minst 2 tävlingar.
– Initiativet är i mångt och mycket ett upplevelsepaket där vi vill främja utbytet inom de nordiska länderna. 2013 deltar Rättvik, Bruksvallarna samt Os och Savalen i Norge, nära gränsen mot Sverige och inom det som vi titulerar Scandinavian Heartland.
Mer detaljer om snöskotävlingen: 26 januari kommer i DD om en vecka eller så.

Bengt Oldhammer
bengt.oldhammer@daladem.se
Rättvik 2014 kommer att bli ett avstamp för en ny era i snowshoeing