Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perers fick kritik vid inspektion

Miljöförvaltningen i Falu kommun riktar skarp kritik mot Perers Färskbrödsbagarn AB efter en inspektion i början av september.Främst är det städning och underhåll företaget får kritik för.

– Alla saker vi fick kritik för är åtgärdade nu och de är välkomna hit och inspektera, säger en av delägarna Johan Forsling, som också är produktionsansvarig.
– Det vi främst fick kritik för var dålig städning i något hörn och vid ett skåp. Vi fick ingen kritik för något i produktionskedjan, säger Johan Forsling.
Miljöförvaltningen genomförde en anmäld livsmedelsinspektion den 18 juni. Vid inspektionen noterades flera avvikelser under punkten ”rengöring och desinfektion”. Bristfälligt rengjorda ytor noterades framförallt bakom bänkar/utrustning, på golv, i hörn, på handtag till utrustning, till exempel frysrum.
I lokalen noterades också ett generellt underhållsbehov. Vid miljöförvaltningens uppföljande extrakontroll den 3 september kvarstod till stora delar rengöringsbristerna. Någon åtgärdsplan för inplanerat underhåll fanns heller inte framtagen.
– Vi gjorde en kontroll hos Perers hösten 2012 också, med en extrakontroll någon vecka efteråt. Då var det mesta åtgärdat och vi släppte ärendet den gången, men nu är problemen tillbaka, säger kommunens handläggare Kristin Andersson.
– Nu måste vi dit igen och den här gången blir inspektionen oanmäld.

Vad händer om påpekandena inte är åtgärdade?
– I första hand blir det ett föreläggande av vite, men går ärendet riktigt långt kan det bli aktuellt med ett förbud. Då stängs bageriet igen tills problemen är åtgärdade, men i de flesta fall brukar det räcka med ett vite.

Har det hänt att kommunen medverkat till en stängning av något företag?
– Ja, det har hänt vid något tillfälle, men då har det handlat om matförgiftningsfall, säger Kristin Andersson.

Kommunen skriver i sitt föreläggande bland annat att samma avvikelser konstateras vid ett flertal kontroller tyder på att Perers Färskbrödsbagarn AB inte utför tillräckliga åtgärder för att försöka avhjälpa avvikelserna.
– Som sagt, dom är välkomna hit igen och dom får gärna komma oannonserat, säger Johan Forsling.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se