Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persborg brinner igen

Annons

I lördags brann Persborg för andra gången.

Första branden blev slutpunkten för Sjurbergs storhetstid som turistort för kungafamilj, konstnärer och överklass i början av 1900-talet.
Vid tiotiden på lördagsmorgonen steg rökmolnet upp mot den klarblå himlen över Siljan.
25 brandmän hade övat rökdykning innan den gula enplansbyggnaden stod i ljusan låga.
Det är en tidigare butikslokal som flyttades till Persborg efter hotellbranden 1979, som ersättning för det pampiga hotellet som byggdes i början av 1900-talet.
Persborg var ett av storhotellen i Sjurberg. Det andra var Siljansborg där kungafamiljen förlade sina vintersemestrar i början av 1900-talet och under kriget när de inte kunde resa ut i Europa.
Fotografierna finns på Rättviks kulturhus. Kronprins Gustav Adolf och hans följe som åker skidor i Sjurberg och grannbyarna, storslagna slädpartier till Springkällan och Tövåsen där hotellpersonalen åkte före i släde och förberedde supé i turistföreningens stuga i Tövåsen.
Slädpartierna bestod av småbönder som kuskar, med arbetshästar och slädar med kuddar och skinnfällar, prydda med rättviksvepor.
Storhotellen hade en stor betydelse för försörjningen i Sjurberg och grannbyarna.
Och exilen under nyårshelgerna på Persborg och Siljansborg då Europa var stängt under kriget.
Servitriser och husfruar på hotellen har berättat om järnvägsvagnar som kom till Rättvik från Stockholm med exklusiva varor som inte gick att skaffa här, blommor, bordsdekorationer, drycker och mat som sträckte sig långt bortom utbudet i handelsbodarna i Rättvik.
En nyårsnatt under kriget var skådespelaren Anders de Wahl på Siljansborg.
Vid tolvslaget stod han uppe på en bergknalle mellan Sjurberg och Nittsjö och deklamerade Tennysons Nyårsklockorna.
Rättviksfolket i granngårdarna gick ut och smyglyssnade.
Persborg hade inte kungafamiljen som gäster men lockade till sig många konstnärer. Men den stora hotelleran falnade på sextiotalet. Det blev ägarbyten och så småningom förfall. Siljansborg revs 1982.
Då var byggnaden förfallen och förstörd av personer som tagit sig in där. Man kunde bara ana den forna glansen, prakten och festerna.
År 1979 brann hotell Persborg ner och ersattes av den före detta butiken som till en början användes som dansrestaurang i Persborg.
På senare tid har det varit kultur-och ungdomsverksamhet där.
Mögel i byggnaden gjorde att man fattade beslutet att bränna ner Persborg i lördags.

Birgit Nilses Gröndahl