Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen ska få mer att säga till om – Vänsterpartiet vill införa personalkooperativ

Artikel 4 av 9
Vård- och omsorgsnämnden, Ludvika kommun
Visa alla artiklar

Kommunens anställda behöver få ett större inflytande över sitt arbete, anser Vänsterpartiet.
– Därför vill vi nu med början inom äldreomsorgen i Fredriksberg se ett ökat självstyre med icke vinstdrivande personalkooperativ som mål, säger kommunalrådet Lars Handegard.

Annons
De anställda på Säfsgården kan få driva verksamheten inom ramen för ett personalkooperativ. Detta om Vänsterpartiet får gehör för sin motion.Foto: Peter Ohlsson

Partiet har lämnat in en motion, förslag, om detta som kommunfullmäktige kommer att få ta ställning till.

– Vi tror att personalkooperativ kan berika den kommunala verksamheten. Ett ökat inflytande på jobbet tror vi leder till lägre sjukfrånvaro, större arbetsglädje och att nya och bättre arbetssätt kan växa fram.

Lars Handegard konstaterar att de uppdrag som personal på äldreboenden och i hemtjänsten ska utföra styrs av bland annat lagar och kommunala beslut om bistånd.

– Men hur man utför detta ska personalen (på personalkooperativ) ha ett betydande eget inflytande över. Det innebär bland annat att personalen ges mandat att forma sin organisation när det gäller exempelvis schemaläggning och planering av verksamheten, förklarar Lars Handegard.

I motionen tillägger han att liknande initiativ har tagits och genomförts i flera andra kommuner och ”resultatet har ofta varit mycket framgångsrikt”.

På andra håll i landet där man gett enheter ökat självstyre har resultatet ofta varit mycket framgångsrikt, framhåller Lars Handegard (V).

Annons