Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Personer har inte kunnat ringa 112”

Miljardsatsning ska ge bättre mobiltäckning i glesbygden. Telia planerar utbyggnad av 4G-nätet i hela landet.

Samtidigt vill Inge Östlund, andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Rättvik att kommunen tar krafttag för att operatörerna ska öka kapaciteten i glesbygd.
– Mobiltelefontäckningen har varit så pass dålig under sommaren i kommunen att vi måste arbeta med frågan från kommunens sida, säger Inge Östlund.

– Många har kontaktat mig och berättat att de varken kan ringa eller komma ut på nätet med datorer. Det är en markant skillnad och försämring jämfört med tidigare somrar. I vissa fall har personer inte kunnat ringa larmnumret 112. Vi från kommunens sida måste lyfta frågan, men vi vet ännu inte hur.
Inge Östlund ifrågasätter målet att hela Sverige ska ha bredbandtäckning och även målet att fler ska kunna leva och bo på landsbygden.

En av operatörerna, Telia, satsar en miljard på utbyggnad av 4G-nätet i hela landet.
– Belastningen på nätet har ökat och när användningen av smartphones och bärbara datorer formligen har exploderat har inte kapaciteten på nätet hängt med. Därför satsar Telia en miljard på utbyggnaden av 4g-nätet och då frigörs även kapacitet på 3G-nätet vilket gör att både det mobila nätet och datanätet förbättras, säger Marcus Haglund, informationsansvarig för Telia.
Miljardsatsningen ska vara genomförd under 2015 och en uppdaterad täckningskarta presenteras fortgående, bland anat på Telias hemsida.

Marcus Haglund bekräftar att nätet inte klarar ökad belastning när allt fler använder smartphones eller bärbara datorer. När det sker en ökning av antalet användare under festivaler eller andra folksamlingar räcker nätet inte heller alltid till.
– För oss som bor och arbetar i glesbygd handlar det om att kunna bo kvar och att också leva upp till de mål om att vara en turistort som vi önskar vara, säger Inge Östlund.

Katarina Cham/DT