Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personliga brev och hundratals CV låg på Borlänge Energis hemsida

Borlänge Energi har publicerat hundratals CV och personliga brev från privatpersoner som har sökt jobb hos det kommunala bolaget. Breven ligger sökbara och fullt läsbara för alla på bolagets webbplats. Sannolikt ett lagbrott, enligt Datainspektionens jurist.

Annons

Om man fram till i går gick in på Borlänge Energis hemsida och sökte på ”cv” eller ”personligt brev”, kom sida efter sida upp med länkar till hundratals ansökningshandlingar för olika tjänster, allt från mekaniker till ekonomihandläggare.

Med ett klick kunde vem som helst ladda ner och läsa både meritförteckningar och personliga brev i fulltext. Här fanns också telefon och adress till de sökande. I vissa fall såg man även bild på den sökande – och till och med personnummer.

Är det här förenligt med personuppgiftslagen, Pul?
– Utgångspunkten är att man inte får publicera något som är kränkande för den som är berörd. Man ska alltid göra en prövning i det enskilda fallet, men när det gäller sådana här privata dokument är utgångspunkten att det inte är förenligt med Pul, säger Ingela Alverfors, jurist vid Datainspektionen.
Hon erinrar sig ett tidigare liknande fall där Domstolsverket publicerat namn på personer som sökt anställning som domare, vilket bedömdes som kränkande.
– Man delar ju med sig av information om sig själv. Generellt sett kan redan publicering av kontaktuppgifter till enskilda vara att gå lite för långt, säger Ingela Alverfors.

Enligt henne handlar de klagomål som kommer in till Datainspektionen oftast om kommuners och andra offentliga verksamheters agerande.
– Ofta tänker de som publicerar att det är allmänna, offentliga handlingar, men även om det är så, måste man göra en prövning enligt Pul. Det går också att publicera dokument om man tar bort viss text eller maskerar vissa uppgifter.

Hon gick själv in på bolagets hemsida i går och såg handlingarna.
– Enda chansen jag kan se att det här skulle vara förenligt med Pul är om de har inhämtat samtycke från samtliga berörda personer. Det här är sannolikt inte förenligt med Pul.

De här breven hittades ju först vid en sökning. Spelar det någon roll hur framträdande på webbplatsen handlingarna publiceras?
– Nej, de ligger ju på internet och är nåbara för alla som har en dator och internetuppkoppling.
Datainspektionen kan pröva publiceringar både på eget initiativ och efter att fått in klagomål.

Kommer ni att göra någon prövning av Borlänge Energis publicering?
– Det är inte omöjligt att vi kommer att titta närmare på det här.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se