Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persontrafiken på Västerdalsbanan läggs ned


Loppet är kört.
Styrelsen för Tåg i Begslagen beslutade i går att lägga ner persontrafiken på Västerdalsbanan.
Från och med den 12 december ersätts tågen med bussar.

–Vi har inte fått några som helst indikationer på att Trafikverket vill satsa på en upprusning av banan och då finns inget annat val än att än att lägga ned persontrafiken, säger Hugo Oljemark, vd på Tåg i Beslagen.
Han menar att styrelsens beslut grundar sig helt och hållet på att det finns stora brister i underhållet och att man nu nått vägs ände då ingen är beredd att satsa några pengar på en upprustning.
– Vi vet ju alla hur ekonomin ser ut i landstinget och för att driva persontrafiken vidare krävs även en omfattande investering i tågen för att klara det nya signalsystem man investerat i och som ska vara igång redan nästa år på Västerdalsbanan, säger Hugo Oljemark.
Bara det beräknas innebära en kostnad på 20 miljoner kronor.
För kommunerna längs Västerdalsbanan och de som kämpat för att banan ska överleva är förstås gårdagens beslut ytterligare ett slag i ansiktet.
Kommunalrådet i Vansbro, Per-Anders Westhed (C), tänker ändå inte kasta in handduken.. Han menar att man inte gett upp hoppet och att man tänker kämpa vidare för att få behålla persontrafiken.
– Jag är inte förvånad över beslutet, men än är inte sista ordet sagt, säger Per-Anders Westhed.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se