Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Hultqvist: Den uråldriga konflikten mellan arbete och kapital - det är vad arbetsrätten handlar om! LAS-utredningen respekterar inte balansen mellan parterna!

Så kom den uråldriga konflikten mellan arbete och kapital upp till ytan. Självfallet vill inte borgerligheten se det på det viset. Det känns för hårt, brutalt och putsar så osnyggt bort den fernissa som döljer verkligheten bakom orden ”modern” och ”flexibel”.

Striden om arbetsrätten handlar helt enkelt om makt. Det handlar om över- och underordning. Om vem som har sista ordet och bestämmer när det verkligen gäller. Så ser den enkla och osminkade sanningen ut bakom löften om fler jobb och ett dynamiskt näringsliv.

Det som arbetsrättutredaren nu föreslår respekterar inte i tillräcklig gradbalansen mellan parterna. Arbetsgivarintresset får ett rejält övertag.

När det januariavtalet slöts var en nyckelformulering om balans mellan parterna viktig. Bakom det neutrala ordet parterna så döljer sig å ena sidan det krassa arbetsgivarintresset att kunna styra över sin personal. Å den andra sidan har vi löntagarnas intresse av att kräva frihet från godtycke, från osakliga uppsägningar och från ett arbetsliv där allt mer av djungelns lag råder.

Det som arbetsrättutredaren nu föreslår respekterar inte i tillräcklig gradbalansen mellan parterna. Arbetsgivarintresset får ett rejält övertag. De utbildningsinsatser som föreslås väger inte upp mot den ökade möjligheten att säga upp anställda som arbetsgivarna skulle få. En redan i många stycken otillräcklig arbetsrätt kommer att urholkas med detta föreslag. Att en socialdemokratiskt ledd regering skulle lägga fram förslaget som det ser ut nu är otänkbart!

Idag har vi en arbetsmarknad med allt mer av korta anställningar, deltider, daglönarjobb och villkor som varken stämmer med lagar eller avtal. Situationen utnyttjas maximalt på ett sådant sätt att viljan att vara till lags och ha ett jobb många gånger blir viktigare än att hävda sin rätt. Risken att inte få förlängd anställning, inte vara aktuell längre eller helt enkelt sparkas är överhängande. Så ser det tyvärr ut på många arbetsplatser.

Svensk arbetsmarknad fungerar bra där starka fackliga organisationer och professionellt skötta företag kan samspela. Men eftersom verkligheten inte ser ut så överallt så skorrar det falskt när arbetsgivarnas språkrör i TV talar om ”flexibilitet”. Istället borde det finnas ett intresse att bekämpa alla dessa medvetna försök att runda turordningsregler vid uppsägning, konstruera motiv för att säga upp och i övrigt nonchalera det som lag och avtal föreskriver.

Ytterst så är det enskilda individer, människor, som hamnar i kläm. ”Modern ” och ”flexibel” kan inte vara detsamma som utelämnad och utsåld. När människor ges sparken så skär det in i det vardagliga livet med ekonomi, försörjning, familj och yrkesidentitet. Det handlar om livets grundfundament. Rubbas detta så ska det kosta.

En orsak till att jag och många med mig blev socialdemokrater en gång i tiden handlar bland mycket annat om att arbetare och tjänstemän som löntagare ska ha rätt till ett värdigt, utvecklande och anständigt arbetsliv. Sådant sitter i själen och ryggmärgen!

Nu ska arbetsrätten förhandlas mellan facken och arbetsgivarna. Vi får se vad det leder till. Men förmodligen släpper inte facken sina hårt tillkämpade möjligheter att värna medlemmarna från godtycke och osakliga uppsägningar. Om frågan inte löses den vägen väntar en tuff politisk situation. Det är bara att konstatera att januariavtalets krav på balans inte uppfyllts.

En orsak till att jag och många med mig blev socialdemokrater en gång i tiden handlar bland mycket annat om att arbetare och tjänstemän som löntagare ska ha rätt till ett värdigt, utvecklande och anständigt arbetsliv. Sådant sitter i själen och ryggmärgen! Egentligen borde det vara ett intresse för alla!

Peter Hultqvist (S)