Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Hultqvist (S): "Inte rimligt att Borlänge förlorar tillgången till högskolan"

På torsdagen beslutade regeringen att högskolan Dalarna ska bedriva sin verksamhet både i Borlänge och Falun.
– I grunden handlar det om att det inte är rimligt att Borlänge förlorar tillgången till högskoleutbildning.säger Peter Hultqvist (S), försvarsminister och ordförande för länets Socialdemokrater.

Verksamheten på de båda orterna ska även fortsättningsvis erbjuda en fullvärdig akademisk miljö för utbildning och forskning, enligt beslutet.

– Borlänge är den största industristaden i Dalarna och högskolan underlättar samverkan med industrin. Högskolan har en direkt inverkan på näringslivet, säger Peter Hultqvist.

– Vi bedömer att skulle högskolan lägga ner så drabbar det hela utbildningskedjan i Borlänge.

Det är väl ovanligt att regeringen går in och beslutar i en fråga om lokalisering av en högskola?

– Den här regeringen har en annan syn på myndigheters lokalisering än den förra. Vi jobbar med utlokalisering och med spridning av statliga myndigheter, som skattemyndigheten och som eHälsomyndigheten till Kalmar.

Har du liksom andra politiker från Borlänge agerat för att påverka regeringens beslut?

– Diskussionen som förts i regeringen tänker jag inte gå in på. Däremot har vårt partidistrikt uppfattningen att högskolan ska finnas kvar i Borlänge.

Peter Hultqvist deltog själv inte i regeringsbeslutet på grund av sin roll som länspolitiker.

Det har hävdats i media att det strider mot lagen när regeringen går in och beslutar i frågan.

– Det regeringen har gjort var helt korrekt. Det blir en förändring av gällande regleringsbrev för högskolan. Förändringen är att det ska bedrivas verksamhet på bägge ställena. Det är så man gör. Det var det som beslutet gick ut på idag, säger Peter Hultqvist.

Att behålla Campus Borlänge ligger i linje med regeringens politik att det ska finnas goda möjligheter att bo och verka i hela landet och det är utifrån den bedömningen regeringen fattat dagens beslut, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, enligt meddelande om beslutet på regeringens hemsida.

Högskolan i Falun/Borlänge bildades 1977. En bärande tanke i denna reform var ökad tillgänglighet och en breddad rekrytering till högre utbildning i hela landet, heter det vidare.