Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Hultqvist svarar Ann-Britt Åsebol och Elisabeth Svantesson


Återigen är det nöjdheten över sakernas tillstånd som i grunden präglar Ann Britt Åsebols och Elisabeth Svantessons (m) funderingar kring situationen i dagens Sverige.

Jag tycker de måste göra den mest elementära av alla hemläxor, nämligen en syneförrättning i den närmaste omgivningen som möjligen kan leda till en verklighetsanpassning. Då kanske också insikten om att finanspolitikens ramverk inte behöver leda till ständiga skattesänkningar som främst gynnar de mest välbeställda är den ”enda vägens politik” infinner sig.

Jag ser i dagens Sverige klyftor som ökar mellan de som har de bäst och de som har det sämst, en massarbetslöshet på åtta procent, särskilt besvärande är ungdomsarbetslösheten, allt fler människor som tvingas leva på socialbidrag, bostadsbrist i stora delar av landet medan man säljer fastigheter till billigt pris på landsbygden, sjuka som slåss med försäkringskassan för att få ut sina pengar, arbetslösa som tvingas till förnedrande åtgärder typ FAS 3 och ett skriande behov av fler lärare i skolan och fler händer i vården.

Men allt detta vill ni inte se och ännu mindre grad tvingas tala om. Verkligheten bakom skryt och sifferexercis är så besvärande att den helst ska döljas i propagandistiska slöjor om att allt är bra. Egentligen visar detta att regeringen har slut på idéer och inte vet vad man ska göra när vardagens verklighet tränger sig på.
.
Efter mina starka markeringar så erkänner ni visserligen att arbetslösheten är ett problem. Men de åtgärder ni talar om leder ju inte till att den minskar. Er huvudlinje om att skattesänkningarna ska skapa full sysselsättning håller inte. Trots detta så håller ni likt 1960- och 70-talets kommunister istadigt fast vid er misslyckade ide. Till och med regeringens tidigare chefsrådgivare, ekonomen Calmfors, tycker att något ytterligare så kallat jobbskatteavdrag inte är motiverat.

Genomgående för olika varianter av regeringsföreträdare är att de inte kan se kraften i ett samarbete mellan näringsliv, olika offentliga aktörer, forskning och utbildningsanordnare. Att bara förlita sig på att marknaden efter skattestimulanser löser problemen är för grunt och kort tänkt. Sverige behöver återigen fördjupa denna typ av samarbete för att skapa långsiktiga industriella strategier. Det handlar om framtidens exportinkomster, investeringar och vårt näringslivs attraktionskraft. Men aldrig att en regeringsföreträdare ser dessa perspektiv och möjligheter. Det är anmärkningsvärt.

På samma sätt är Er oförmåga att sätta in hela utbildningsväsendet i ett utvecklingsperspektiv förvånande. Det Sverige behöver just nu är en rejäl utbildningssatsning som handlar om både kvalitet och omfattning. Här kan de pengar och mer därtill som ni avser att sänka skatten med satsas som en framtidsinvestering. Det kommer på sikt att ge både fler jobb och investeringar. Ni talar om ordning i skolan, men ser inte resursbehoven och skolans strategiska roll.

Socialdemokraterna har presenterat en lång rad förslag inom både närings-, arbetsmarknads-, utbildnings- och välfärdspolitik. Genomgående är att föra samman kraften från olika aktörer i det svenska samhället och därmed öka slagkraften. Vi måste hålla ihop i Sverige och samtidigt orka vara mänskliga där sådant som upplevs som förnedring inom både arbetsmarknadspolitik och försäkringssystem avskaffas. Man ska inte slå på den som ligger ! Det är dags för Er att inse sanningen om det klyftornas och motsättningarnas Sverige ni skapar ! Sådant är inget att exportera till vare sig Grekland eller någon annanstans.
Peter Hultqvist (s)
Riksdagsledamot, Borlänge.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel